Terug naar overzicht
Nieuws

StimulanZ medewerker in de kijker: Pieter van Gorkom

Maak kennis met Pieter van Gorkom. Hij leidt werkpakket 5 in goede banen.

StimulanZ | 15/03/2024

Gorkom Pieter P J L M van1

1. Wie ben jij?

Ik ben docent verpleegkunde. Ik werk nu 22 jaar bij Fontys. In eerste instantie combineerde ik mijn werk van docent met dat van IC-verpleegkundige, maar al geruime tijd werk ik als voltijds docent. Ik ben al een jaar of tien bezig met in de inzet van virtual reality in het zorgonderwijs. Dat is begonnen toen er artikelen gepubliceerd werden waarin werd aan getoond dat tijdens een verbandwissel bij brandwonden, veel minder pijn ervaren werd als de patiënt werd afgeleid met een game waarin hij voor zijn gevoel midden in zat. Dat heb ik verder uitgewerkt en nu wordt er steeds meer gedaan met VR in het onderwijs op onze hogeschool. We lopen in de anatomieles virtueel door een hart en longen, kunnen intuberen op een operatiekamer of krijgen een agressietraining waarbij de virtuele patiënt wordt aangestuurd door de docent. Dat voelt levensecht.

Verder heb ik een mede aan de wieg gestaan van de opleiding Associated degree Zorg en Technologie. Hierin leiden we studenten op tot een adviseur, die staat tussen de zorgvrager-zorgverlener en technische mogelijkheden.

2. Hoe ben je zelf in contact gekomen met simulatie-onderwijs ?

Ik ben gestart met vaardigheidsonderwijs in het ziekenhuis waar ik toen werkte. Dat was mijn eerste contact met simulatieonderwijs. Sinds de invoering van de Wet BIG (1999) hebben we in het ziekenhuis rondom de voorbehouden handelingen een skills lab gemaakt, waar alle verpleegkundigen hun verpleegtechnische vaardigheden of aantoonden of aangeleerd kregen. Dat was voornamelijk met fantomen en poppen. Daarna heb ik op school een pilot gedraaid, waarin we assessments hebben gedaan van een combinatie van communicatieve handelingen en verpleegtechnische vaardigheden. Omdat dit erg veel extra spanning bij de studenten gaf is dit niet verder uitgebouwd. Daarnaast organiseren we een “meet the patient” event, waar studenten kunnen praten met hun casus (simulatiepatient) die in hun thuissituatie( op school) aanwezig zijn. De opdracht was om een verpleegkundig plan te maken van deze patienten.

3. Wat is jouw rol binnen het StimulanZ project ?

Ik zie mijn rol als expert op het gebied van toepassen van virtual reality binnen het simulatieonderwijs.

4. Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen binnen simulatieleren ?

Dat de situatie veilig is om te oefenen en maximaal overeenkomt met de echte wereld of het bijbehorende gevoel dat je in de echte wereld krijgt in een simulatie weet te stoppen.

5. Wat heb je tot nu toe geleerd in het kader van het project ? Welke tips geef je graag mee aan collega-docenten ?

Durf out of the box te denken. Probeer het oude los te laten en uit jouw comfort zone te komen. Dan komen er mooie dingen uit.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!