Terug naar overzicht
Nieuws

Nieuw Interreg-project TATOE staat in de steigers

Het Beroepenhuis in Gent (België) was op 23 augustus de locatie waar de projectpartners TATOE samenkwamen voor een eerste intervisiebijeenkomst. Centraal stond de opstart van de activiteiten die TATOE de komende periode oppakt.

TATOE | 22/01/2025

Csm Interreg project TATOE groepsfoto 230824 ca62ea7395

 

Het Beroepenhuis in Gent (België) was op 23 augustus de locatie waar de projectpartners TATOE samenkwamen voor een eerste intervisiebijeenkomst. Centraal stond de opstart van de activiteiten die TATOE de komende periode oppakt.

TATOE staat voor Talentenatelier van de Toekomst. De doelstelling is om jongeren (12-18 jaar) de kans te geven om hun talenten, interesses en drijfveren te ontdekken.

Het atelier is ‘van de toekomst’: het gaat enerzijds over de toekomst van jongeren die binnen enkele jaren een rol krijgen op de arbeidsmarkt, en anderzijds worden met het atelier de competenties en de beroepen van de toekomstige arbeidsmarkt onder de aandacht gebracht.

Met TATOE maken de samenwerkende partners jongeren al vroeg bekend met het ‘loopbaandenken’ door hen waarheidsgetrouw kennis te laten maken met de arbeidsmarkt van de toekomst.

Het ontdekken van talenten en interesses is geen éénmalige activiteit, het is een levenslang proces waarbij ondersteuning vanuit de omgeving cruciaal is. Daarom richt TATOE zich op 3 niveaus: in het onderwijs, in de vrije tijd en thuis.

Het Talentenatelier van de Toekomst loopt tot eind maart 2027. In deze periode ontwikkelt TATOE:

  • een beroeps verkennend atelier
  • een traject dat jongeren vanaf 12 jaar tot 18 jaar begeleidt naar een geschikte opleiding of baan
  • een professionalisering die zorgt voor een versterking van de omgeving van de jongeren (denk hierbij aan het informeren en enthousiasmeren van onderwijsprofessionals, ouders en opvoeders)

De Europese samenwerkingspartners binnen TATOE zijn Het Beroepenhuis, Brightlab (RVO-Society), Groep INTRO en Stad Genk uit België. De Nederlandse partners zijn De Ontdekfabriek, De Uitvindfabriek en Brainport Development

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Artikel
 - 26/02/2025
Lob v2
TATOE
Succesvolle conferentie - VWO’ers Empowered
Voor iedereen die betrokken is bij de (loopbaan)begeleiding van vwo- leerlingen en hun start op het hoger onderwijs organiseerde het Expertisepunt LOB I Initiatief van de VO-raad, MBO Raad en Vereniging Hogescholen op 30 januari jl een inspirerende dag. Op het programma stond onder meer een lezing door Mandy van der Gaag over recente wetenschappelijke inzichten over hoe identiteit zich ontwikkelt in de adolescentie en welke rol dit speelt bij het maken van studiekeuzes. En een presentatie door Rachèl Wannet (Radboud Universiteit) en Marieke Siebrecht (HvA) over Wisselstroom: hoe helpen we vwo-leerlingen een passende keuze te maken en wat komt daarbij kijken? TATOE, het Talentenatelier van de Toekomst, was ook actief bij de conferentie aanwezig. TATOE richt zich op jongeren van 12 tot 18 jaar en biedt hen de kans om hun talenten, interesses en drijfveren te ontdekken. Dit initiatief stimuleert jongeren, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen, om actief na te denken over hun loopbaan en hun eigen keuzes te maken. De aanwezige decanen en zelfstandige loopbaanbegeleiders zijn zeer positief over dit (nieuwe) programma. TATOE is gefinancierd binnen het Interreg VI programma Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Zeven partners werken enthousiast samen binnen TATOE: Het Beroepenhuis, Groep INTRO vzw, EducaThor , De Ontdekfabriek,De Uitvindfabriek, Brightlab en Brainport Development.
Lees meer
Artikel
 - 21/03/2025
(Be)Leefbare Schelde
Het gemeentegedicht 'Behalve het verdwijnen', vereeuwigd in de omgeving van de Kaai en de Schelde
Puurs-Sint-Amands onthult gemeentegedicht op gevel op 18 november 2024 Tijdens het literaire festival Dichter bij Water op zondag 19 mei presenteerde Stijn Vranken het nieuwe gemeentegedicht van Puurs-Sint-Amands met de titel 'Behalve het verdwijnen'. Het bijzondere aan dit gedicht is dat het eigenlijk twee gedichten in één zijn: wanneer de fijne letters verdwijnen, blijft een prachtig liefdesgedicht over. Puurs-Sint-Amands wilde het gedicht op een blijvende manier verankeren in de omgeving van de Kaai en de Schelde. De familie Lemmelijn – De Smet stelde voor om het op de gevel van hun huis aan de Kaai 29 aan te brengen. Het resultaat werd op dinsdag 12 november 2024 feestelijk voorgesteld in aanwezigheid van Anne De Smet en Jo Lemmelijn, de eigenaars van het huis, Ronny Tourné, schepen van Cultuur, en schrijver Stijn Vranken. De officiële onthulling van het gemeentegedicht vond plaats op 18 november 2024. Een prachtige manier om kunst en liefde voor taal zichtbaar te maken in het hart van Puurs-Sint-Amands!Als partner van het Interreg Vlaanderen-Nederland project (Be)Leefbare Schelde zet gemeente Puurs-Sint-Amands zich in voor projecten die de verbinding tussen water en cultuur benadrukken. Een voorbeeld hiervan is de conceptontwikkeling van "Water en Woord", waarbij het literaire festival "Dichter bij Water" een prominente rol speelt. Door deze initiatieven draagt gemeente Puurs-Sint-Amands bij aan het behoud en de promotie van het natuurlijke en culturele erfgoed van het Geopark Schelde Delta, en versterkt het de identiteit en aantrekkingskracht van de regio
Lees meer

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!