Terug naar overzicht
Nieuws

Onderzoek Breda Robotics: Automatiseringskansen voor Nabewerking in West-Brabantse MKB Maakindustrie

Breda Robotics heeft samengewerkt met een student consultant, die waardevol onderzoek heeft verricht met betrekking tot het project Interreg COBOTASSIST. Dit project richt zich op de mogelijkheden om collaboratieve robots (cobots) in te zetten voor nabewerkingsprocessen binnen de maakindustrie in Nederland en België. De focus van het onderzoek lag op het identificeren van maakbedrijven in de West-Brabant, het in kaart brengen van hun huidige nabewerkingsprocessen en de potentiële behoefte aan automatisering.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van een bredere nodenanalyse, met als doel een goed onderbouwde keuze te maken voor het type (mobiele) cobot-demonstrator dat Breda Robotics in de toekomst zou kunnen inzetten. Een belangrijk aspect hierbij was het in kaart brengen van de specifieke nabewerkingsoperaties die in de regio veel voorkomen, en het achterhalen van de bereidheid van bedrijven om deze processen te automatiseren of te 'cobotiseren'.

Selectie van bedrijven

In totaal zijn er 163 MKB maakbedrijven in de regio West-Brabant geïdentificeerd die mogelijk in aanmerking komen voor het project. Hiervan hebben 13 bedrijven daadwerkelijk een bijdrage geleverd, door een vragenlijst in te vullen of deel te nemen aan een interview. Met vier van deze bedrijven werd een diepgaand interview afgenomen om de onderzoeksresultaten verder te onderbouwen.

Belangrijke bevindingen: Nabewerking en Automatisering

Uit de reacties blijkt dat afbramen (ook wel ontbramen genoemd) de meest voorkomende nabewerkingstaak is in de regio; maar liefst 69% van de respondenten gaf aan dat dit een belangrijke stap is in hun productieproces. Daarnaast worden schuren en polijsten door 38% van de respondenten genoemd als veelvoorkomende nabewerkingen. Voor maar liefst 85% van de bedrijven is nabewerking cruciaal om de gewenste eindkwaliteit van hun producten te behalen.

Ondanks het belang van nabewerking, blijkt automatisering nog een uitdaging te vormen. De meest voorkomende hindernis om nabewerkingsprocessen te automatiseren is een gebrek aan kennis over de technologische mogelijkheden. Maar liefst 77% van de respondenten gaf aan onvoldoende zicht te hebben op hoe cobots hun processen kunnen ondersteunen.

Quote van Lisanne Ottevanger projectleider Breda Robotics

"Dit onderzoek bevestigt wat we al langer vermoedden: er is een duidelijke behoefte aan automatisering in de nabewerking binnen de maakindustrie in West-Brabant, maar veel bedrijven hebben nog niet de juiste kennis over de mogelijkheden van cobots. De uitkomsten geven ons een stevig fundament om samen met deze bedrijven stappen te zetten richting geautomatiseerde oplossingen. Ons doel is om hen te ondersteunen bij het realiseren van efficiëntere productieprocessen, zodat ze beter kunnen inspelen op de toekomstige uitdagingen," aldus Lisanne Ottevanger projectleider bij Breda Robotics.

De Weg Vooruit

Alle deelnemende bedrijven hebben aangegeven interesse te hebben in de vervolgstappen van het project. Ze zijn benieuwd naar de mogelijkheden die cobots kunnen bieden en staan open voor verdere samenwerking. Dit biedt een belangrijke kans voor Breda Robotics om de maakindustrie in de regio te ondersteunen bij hun overgang naar geautomatiseerde nabewerkingsprocessen.

Via Interreg COBOTASSIST kunnen bedrijven rekenen op uitgebreide ondersteuning, waaronder:

· Informatievoorziening over de verschillende mogelijkheden binnen automatisatie.

· Opleidingen door middel van hands-on workshops en opleidingsmodules.

· Stimulans tot actie, bijvoorbeeld via een vouchersysteem waarmee bedrijven hun automatiseringstraject kunnen starten.

· Ervaringsuitwisseling door deelname aan roadshows en een lerend netwerk.

Deze aanpak maakt het voor bedrijven eenvoudiger om stappen te zetten richting automatisering en cobots in te zetten voor hun productieprocessen.

Met deze inzichten zal Breda Robotics verder werken aan het ontwikkelen van een geschikte cobot-demonstrator, die de maakindustrie in West-Brabant kan helpen bij het efficiënter inrichten van hun productieprocessen. Het project Interreg COBOTASSIST zet hiermee een belangrijke stap richting de toekomst van geautomatiseerde en collaboratieve productie in de regio.

Wij blijven onze partners uiteraard op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen binnen het project.

COBOTASSIST | 14/10/2024

Visual Onderzoek Interreg COBOTASSIST

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!