Terug naar overzicht
Nieuws

PROOF in Maastricht: bewijs van een goede samenwerking

Op woensdag 25 januari hadden we weer een uitstapje over de grens: we bezochten de opening van de NUTRIM (School of Nutrition and Transnational Research in Metabolism) Clinical Research Unit in het Maastricht UMC+ (Universitair Medisch Centrum Plus). Dat opende in het kader van het project PROOF, wat staat voor Platform for Research Oriented towards persOnalised Food. Het is een unieke en brede samenwerking tussen universiteit, ziekenhuis en Interreg.

Interreg | 27/01/2023

PROOF in Maastricht bewijs van een goede samenwerking

PROOF in Maastricht

Voeding en beweging hebben een grote invloed op het metabolisme en kunnen daarom bijdragen aan een snel herstel na ziekte, of een betere uitgangspositie voorafgaand aan of tijdens een interventie. De NUTRIM Clinical Research Unit (CRU) is een onderzoekseenheid voor patiëntgebonden onderzoek op het gebied van voeding en stofwisseling en beschikt over moderne apparatuur waarmee onderzoekers en clinici de stofwisseling, lichaamssamenstelling en lichamelijke activiteit kunnen meten. Het is belangrijk dat de CRU voedsel bereidt, aangezien de CRU deel uitmaakt van een grotere onderzoeksinfrastructuur voor goede voedzame voeding voor patiënten en vrijwilligers. Aan Nederlandse zijde ligt de focus op de patiënt (specifiek op wat zij nodig hebben), aan Vlaamse zijde ligt de focus op het product en de investering in de productie van het product (voor de patiënt).

Een warm welkom

Na een warm welkom door prof. dr. Daisy Jonkers (wetenschappelijk directeur NUTRIM) luisterden we naar een tafelgesprek over de rol van kennis en innovatie voor een gezonde regio, met gedeputeerde Ad Roest (Provincie Limburg), prof. dr. Annemie Schols (vicevoorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+, decaan FHML) en drs. Gabriel Zwart (lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+). Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen minder tijd van hun leven in het ziekenhuis liggen. Zwart zei daarover: “Je moet niet naar hier komen. Je moet lekker thuis blijven.” Men wil zich richten op de gezondheidszorg van de toekomst en daarover zei Schols nog dat dit project nu uniek is, maar hopelijk in 20 of 30 jaar gangbaar is. Roest voegde nog toe dat men gebruik moet maken van deze grensregio en dat er een interessante kruisbestuiving is tussen Vlaanderen en Nederland.

PROOF in Maastricht bewijs van een goede samenwerking img 1

 

Vervolgens kregen we een kleine getuigenis van Mitch Valize (Nederlands Paralympisch atleet en wereldkampioen handbiken) over voeding en beweging in relatie tot piekprestaties. Mitch vertelde over zijn ervaring met de CRU (de berekening van zijn vooruitgang en rustmetabolisme) waardoor hij kon deelnemen aan de Paralympische Zomerspelen (2020/2021 in Tokyo) en dus ook op de Spelen beter kon presteren.

PROOF in Maastricht bewijs van een goede samenwerking img 3

 

Na de presentaties volgde de officiële opening met de onthulling van het wereldkampioentruitje van Valize met daarnaast een bordje van PROOF. Vervolgens kregen we een rondleiding door de CRU in het ziekenhuis. We kregen enkele onderzoeksinstrumenten en metingen te zien, en een kleine demonstratie van de apparaten die ze voor hun onderzoek gebruiken, bv voor het meten van een spier via een echo of het meten van de spierkracht Daarna namen we deel aan de receptie. Het was een zeer interessant projectbezoek en een geslaagde opening van deze Clinical Research Unit!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!