Terug naar overzicht
Nieuws

Terugblik op de ReJuice-workshops en vooruitblik op de co-creatieclusters

Hoe kunnen we plantaardige reststromen optimaal benutten? Dat is de kernvraag van het ReJuice-project, dat zich richt op het verwaarden van de vloeibare fractie van deze biomassa. In de afgelopen maanden organiseerde ReJuice drie interactieve workshops in Nederland en België. Hierin brachten onderzoekers, bedrijven en beleidsmakers samen de uitdagingen en kansen in kaart voor circulaire toepassingen van groene reststromen. De inzichten uit deze sessies vormen de basis voor de volgende fase van het project: het oprichten van co-creatieclusters.

ReJuice | 27/03/2025

Whats App Image 2024 12 13 at 10 16 11 1

Drie workshops, één doel: bottlenecks omzetten in kansen

Op 27 november 2024 vond de eerste ReJuice-workshop plaats in samenwerking met het Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen Zuid-Holland. In Dordrecht werkten deelnemers in groepen aan vijf ketens: biogebaseerde meststoffen, eiwitten, algen, biogas en bioplastics. De sessie bracht regelgevende, economische en ecologische knelpunten in kaart en benadrukte het belang van een geïntegreerde aanpak. In de namiddag volgde een excursie naar één van de partners in het ReJuice project Valorisatielab Reststromen Tuin- & Akkerbouw (VARTA) gesitueerd in Bergen op Zoom. VARTA lichtte de lopende experimenten rond hergebruik van reststromen toe aan de deelnemers.

De tweede workshop op 10 december 2024 in Oostkamp (BE) bood ruimte voor diepgaande discussie en praktijkervaring. Dries Vanlommel lichtte het ReJuice-project toe, waarna deelnemers via interactieve sessies knelpunten en kansen bespraken. Tijdens het bezoek aan Innolab kregen ze een demonstratie van innovatieve technologieën om grassap om te zetten in biogas en microalgen te kweken op reststromen. Deze toepassingen tonen het potentieel van vloeibare biomassa als grondstof voor duurzame energie en voedingsingrediënten.

De laatste workshop vond plaats op 28 januari 2025 in Beringen (BE) bij United Experts Group. Hier werd de ontwikkeling van een seizoenskalender voor reststromen besproken, een cruciale stap om een constante en voldoende grote toevoer van grondstoffen te garanderen. Een bezoek aan Schots Technics, specialist in het persen van gras en bermmaaisel, gaf deelnemers een inkijk in de technologische innovaties die nodig zijn om persprocessen te optimaliseren.

Van workshops naar actie: de opstart van co-creatieclusters

De workshops bevestigden dat er technische en regelgevende drempels zijn voor de valorisatie van groene reststromen, maar ook dat er veelbelovende toepassingen in ontwikkeling zijn. Om deze innovaties sneller naar de markt te brengen, richt ReJuice in 2025 co-creatieclusters op. Binnen deze clusters werken bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers samen aan concrete businesscases voor toepassingen zoals biogebaseerde meststoffen, alternatieve eiwitten, bioplastics en duurzame energieoplossingen.

Dankzij deze aanpak wil ReJuice niet alleen technologische innovatie stimuleren, maar ook bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie waarin plantaardige reststromen een volwaardige grondstof worden.

Blijf op de door de ReJuice-LinkedIn pagina en website te volgen.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!