Terug naar overzicht
Nieuws

Smart Farming and Food Processing: samen de toekomst in

“Om het boerenbedrijf toekomstbestendig te maken, hebben we enthousiaste mensen nodig die risico’s durven te nemen en investeren in innovatie” vertelde één van de deelnemers afgelopen dinsdag bij het Pitch Event van Project Smart Farming and Food Processing (SF&FP). Tijdens dit event vertelden verschillende deelnemers hoe zij innoveren om de landbouw toekomstbestendig te maken.

Interreg | 13/09/2024

Sffp pitch event 2

Matchmaking

Eén van aspecten dat dit project bijzonder maakt, is dat er doelgericht concrete problemen worden opgelost. De landbouwsector loopt tegen een groeiend aantal uitdagingen aan zoals arbeidstekort en verduurzaming. SF&FP verbindt boeren en voedselverwerkers met technische bedrijven en kennisinstellingen. Op die manier worden tal van oplossingen gevonden. Denk aan robots die onkruid wieden, broccoli sorteren, of vogels van het veld wegjagen – allemaal slimme oplossingen die bijdragen aan een duurzame en efficiëntere landbouw. Door de boeren te verbinden met deze bedrijven, wil SF&FP bijdragen aan het versnellen van de landbouwtransitie.

Tijdens het event werd al snel duidelijk hoe krachtig die samenwerking kan zijn. De software-engineers, boeren en voedselverwerkers vulden elkaar moeiteloos aan met hun kennis en ervaring. Zo wordt technologie ook echt dichter bij de landbouw gebracht op een manier die is aangepast op de behoefte en werkwijze van de boeren en voedselverwerkers.

Sffp pitch event 1

Er samen tegenaan

Technische bedrijven, boeren en voedselverwerkers werken dus samen om landbouw toekomstbestendig te maken. Tijdens dit evenement deelden de deelnemers, die allemaal in verschillende trajecten zaten, hun vorderingen en gaven updates over hun projecten. Er werden zelfs demonstraties gegeven! Op deze manier kon iedereen inspiratie halen uit wat ze bij anderen zien. Wat dit evenement bijzonder maakte, was de manier waarop iedereen, techneuten, boeren, voedselverwerkers, er voor elkaar waren. Mensen boden spontaan hun hulp aan als ze zagen dat iemand van een ander traject ergens tegenaan liep.

“Je ziet dat mensen open staan voor de mogelijkheden én voor elkaar, ondanks dat het soms concurrenten zijn.” vertelde projectleider Lisanne Ottevanger, die de dag organiseerde. “Met dit pitch event wilden wij niet alleen informeren, maar ook mensen samenbrengen en enthousiast maken voor wat er allemaal mogelijk is.” En dat is zeker gelukt. Er zijn veel nieuwe verbindingen gelegd tussen de

Met dit pitch event wilden wij niet alleen informeren, maar ook mensen samenbrengen en enthousiast maken voor wat er allemaal mogelijk is.

Lisanne Ottevanger
Projectleider SF&FP

De volgende ronde

Met al deze nieuwe ideeën en samenwerkingen was de dag zeker een succes. Door samen te werken, kennis te delen en elkaar te versterken, bouwen boeren, techneuten en voedselverwerkers aan een slimme, duurzame toekomst voor de landbouw.

Mocht je zelf ook willen deelnemen aan dit project, in 2025 start de aanmelding van Wave II. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Breda Robotics of zich aanmelden via dit aanmeldformulier: https://forms.office.com/e/dAC773KhzK

We wensen deze en toekomstige deelnemers nog veel succes!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!