Terug naar overzicht
Nieuws

StimulanZ projectmedewerker in de kijker: Eveline Crevits

Maak kennis met Eveline Crevits. Zij leidt werkpakket 5 in goede banen. 

StimulanZ | 16/01/2024

Crm

StimulanZ projectmedewerker in de kijker: Eveline Crevits

 1. Wie ben jij?

  Een West-Vlaamse (ziekenhuis)verpleegkundige, 15 jaar werkend bij Hogeschool VIVES, campus Roeselare, als (simulatie) docent, stage- en bachelorproefbegeleider, maar ook als onderzoeker in verschillende projecten. De interesse in onderzoek groeide vanuit Master Verpleeg-en Vroedkunde die ik volgde aan UGent. Ook ben ik mama van 3 pubers en m’n hobby evolueerde naar een bijberoep als voetreflexoloog.
 2. Hoe ben je zelf in contact gekomen met simulatie-onderwijs ? Wat is je ervaring tot nu toe met simulatie-onderwijs ?

  In 2011 werd simulatie met high fidelity poppen opgestart in VIVES, met een paar believers, waaronder stimulanZ-VIVES-collega’s Birgit en Marjorie! Ik stapte mee in het uitschrijven en begeleiden van simulatie-sessies, in 2016 volgde ik dan de Level 1 EuSim Simulation Instructor Course. De meerwaarde van deze onderwijsvorm was duidelijk van bij de start: in een veilige omgeving studenten laten oefenen op moeilijke situaties en doen groeien in communicatie & samenwerken!
 3. Wat is jouw rol binnen het StimulanZ project ?

  Samen met m’n VIVES-collega’s nemen we de leiding in werkpakket 5, waar we o.a. simulatiescenario’s ontwikkelen (opleidingsniveau 6-7) ter bevordering van het interprofessioneel samenwerken en de technologische wendbaarheid.

 4. Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen binnen simulatieleren ?

  De verbinding leggen met andere opleidingen of onderwijsinstellingen, om interprofessionele simulaties mogelijk te maken: de praktische organisatie (lesroosters op elkaar afstemmen, verschillende disciplines samen brengen), dat wordt een puzzel. Het grote leereffect zal echter sterk motiveren en stimuleren om deze simulaties in de toekomst te herhalen.

 5. Wat heb je tot nu toe geleerd in het kader van het project ? Welke tips geef je graag mee aan collega-docenten ?

  We kunnen ontzettend veel van elkaar leren! Samenwerken = over het muurtje mogen meekijken, grenzen verleggen, nieuwe dingen uitproberen,…. dat is super om te doen en het helpt om uit je comfortzone te treden! Vele kleine stappen zorgen uiteindelijk voor een grote vernieuwing of een grote sprong voorwaarts!

Heb je vragen over het project ?

Contacteer de projectcoördinator Liesbeth Van Humbeeck via stimulanz@provincieantwerpen.be

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Artikel
 - 14/02/2024
Stiml
StimulanZ
Nieuwe VR-scenario’s in ontwikkeling binnen Summa College
Het gebruik van VR om klinisch redeneren te ondersteunen De school voor Zorg en Welzijn van het Summa College in Eindhoven is partner in het StimulanZ project. Summa College integreert simulatieleren al meerdere jaren in hun onderwijsprogramma’s en heeft recent samen met Enversed Studios het eerste scenario voor klinisch redeneren met Virtual Reality (VR) opgeleverd. In dit scenario wordt meneer de Vries opgenomen in het ziekenhuis vanwege veel hypo’s en instabiele bloedsuiker. In de game krijgt de verpleegkundige-in-opleiding meneer de Vries onder haar hoede, neemt de anamnese af, zorgt ervoor dat hij stabiel wordt/blijft en geeft de benodigde informatie door aan de behandelend arts. De situatie ontwikkelt zich afhankelijk van de keuzes die de student maakt, waardoor de speler zich bewust wordt van de gevolgen van genomen beslissingen. Voordelen voor de student Het scenario word meestal in tweetallen gespeeld. Eén student zet de VR-bril op en de andere kijkt mee op een tablet of laptop. Na afloop bespreken de studenten met elkaar de situaties, beslissingen en gevolgen met elkaar. De VR kan ook worden ingezet voor klassikale bespreking, waarbij de docent of een student draagt de bril en het scenario doorloopt, terwijl de rest van de klas meekijkt op een scherm. Bij elk beslismoment wordt de VR stopgezet en volgt er discussie over de te nemen beslissing. Door de inzet van VR zijn de lessen klinisch redeneren veel interactiever en vooral veel meer gestuurd vanuit de student. Doorontwikkeling van scenario’s in het StimulanZ project Marc Zwamborn (werkpakketleider) vertelt: “Natuurlijk zijn we er niet met de oplevering van het eerste scenario, wij willen in elk geval scenario’s voor verschillende zorgopleidingen en per opleiding ook meerdere situaties. We zijn nu bezig om de noodzakelijke stappen vast te leggen en een format te maken waarmee de inhoudelijke informatie kan worden overgebracht naar de bouwer van de applicatie. Deze activiteiten worden uitgevoerd onder de vlag van het StimulanZ project en diverse stakeholders worden uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwikkeling, testing van scenario’s en trainingspakketten etc. De VR-applicatie is nu beschikbaar voor intern gebruik en zal in de toekomst verder worden ontwikkeld. We willen binnen StimulanZ kijken hoe deze scenario’s ook inzetbaar zijn voor andere onderwijsinstellingen en wat dit betekent voor de productiestappen en de ontwikkelde formats.” Voor meer informatie over deze StimulanZ-activiteit kan u contact opnemen met Marc Zwamborn: m.zwamborn@summacollege.nl
Lees meer

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!