Succesvolle aftrap van Weerbaar Dommelland
Op donderdag 20 juni werd in het Dommelhof in Pelt het startsein gegeven voor het project Weerbaar Dommelland, een initiatief in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieprogramma. Een 50-tal partners, stakeholders en geïnteresseerden kwam samen om de visie en doelstellingen van het project te verkennen.
Weerbaar Dommelland | 20/06/2024
Na een warm welkom van Liesbeth Fransen (Schepen van Pelt) gingen Jos Lantmeeters (voorzitter van het bestuur Maasbekken, Vlaanderen) en Saskia Boelema (gedeputeerde van Provincie Noord-Brabant, Nederland) van start met een inleidend woord over de noodzaak van een grensoverschrijdende aanpak voor een klimaat-robuust en aldus een Weerbaar Dommelland. Vervolgens lichtten de projectleiders van Provincie Noord-Brabant en de Vlaamse Milieumaatschappij de structuur en opbouw van het project toe. Weerbaar Dommelland is opgebouwd rond drie werkpakketten: waterlopen, sponslandschappen en bebouwd gebied.
Verschillende acties werden in meer detail uitgelegd. VMM focust op rivierherstel van de waterloop de Dommel en optimalisatie van het wachtbekken in Pelt. Stad Peer herstelt sponslandschappen in het brongebied (van Dommel en Warmbeek/Tongelreep). Stad Eindhoven richt zich op een meer klimaat-robuuste inrichting van Genneper Parken, een landschapspark ten zuiden van Eindhoven.
Er zijn uiteraard nog meer acties en partners! In totaal zijn er 8 partners in Vlaanderen en Nederland die uitvoering geven aan het project van maart 2023 tot februari 2027. Alle bestuurders en plaatsvervangende vertegenwoordigers werden het podium opgevraagd om de start officieel in te huldigen, waarbij elk een deel van de puzzel vormt!
Partnervertegenwoordigers van links naar rechts hieronder aan de tafel: Dirk Colaers (Peer); Martijn Tholen (Waterschap De Dommel); Theo Geldens (Valkenswaard); Saskia Boelema (Provincie Noord-Brabant); Ivo Terrens (Vlaamse Milieumaatschappij); Gert Middel (Eindhoven); Ward Rennen (Museum Eindhoven); Liesbeth Fransen (Pelt)
Netwerk- en inspiratiemoment
Het startevent vormde ook de gelegenheid voor partners, stakeholders en geïnteresseerden om ideeën uit te wisselen over het project. In de pauze waren er drie infostands voorzien. Dankzij de virtual reality-bril van Museum Eindhoven konden geïnteresseerden een digitale wandeling maken in het toekomstige museum, waarvan het klimaat-robuuste groendak binnen het project zal worden ontwikkeld. Bij de Interreg-borrelstand konden stakeholders inspiratie en toelichting vragen of dit subsidieprogramma ook voor hen interessant is. En de kortfilm ‘Portrait of a River – Dommel’ van Graham Steel, die in samenwerking met Waterschap De Dommel recent werd gemaakt, werd getoond als extra inspiratie.
Excursie in Pelt
Na alle speeches en presentaties werd een excursie voorzien naar het recent heringerichte Marktplein en het nabijgelegen Kerkplein in Pelt. Zo konden de deelnemers nu al een “voor” en “na” idee vormen over hoe het Kerkplein in het project meer klimaat-adaptief kan worden door integratie van blauw-groene elementen in een stedelijke omgeving.
Het recent klimaat-adaptief heringerichte Marktplein in Pelt met blauw-groene elementen
Het startevent sloot af met een gezellige receptie. Weerbaar Dommelland markeert hiermee het begin van een nieuwe grensoverschrijdende samenwerking naar een meer regionale weerbaarheid.
Ben je geïnteresseerd in de presentatie van het startevent? Stuur een mailtje naar projectsupport@vmm.be.
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!