Interactieve speelmuur houdt kinderen bij de les
INNOVATIEPROJECT
Wat hebben een met lasers oplichtende muur, stuiterende ballen en camera’s met elkaar gemeen? Volgens het Nederlandse Embedded Fitness en het Belgische Sensor Partners maken ze deel uit van het klaslokaal van de toekomst. Spelend leren wordt de norm.
Vooral in Scandinavische landen, maar ook in Nederland heeft de didactische methode al ingang gevonden: spelend leren. Concreet: door kinderen in de kleuter- en basisschool tijdens de lessen te laten spelen en sporten, aangepast aan het lespatroon, blijven ze beter bij de les. Door de leerstof op een speelse, interactieve manier aan te reiken, worden bijkomende hersendelen gestimuleerd, die kinderen helpen om makkelijker, op een structurele manier te onthouden. Denk aan hoofdrekenen op een hinkelveld of de klok leren lezen via een bordspel. Volgens CrossRoads2-partners Embedded Fitness uit Helmond en Sensor Partners uit Zellik is spelend leren bovendien een ideale manier om sportieve vaardigheden aan te scherpen. Zij ontwikkelen samen een interactieve spelmuur, waarbij kinderen letterlijk hun doelen leren bereiken.
Spelletjesrealiteit
De technologie van de projectpartners bestaat uit een combinatie van lasers en camera’s die een extra laagje realiteit projecteren. Op een witte muur verschijnt een virtuele spelomgeving, terwijl een drukgevoelige vloer de positie van de speler bepaalt. In eerste instantie werken Embedded Fitness en Sensor Partners aan een prototype, waarbij kinderen met balletjes bepaalde doelen moeten raken op de spelmuur. Door taal- en wiskundeoefeningen te verwerken in het geprojecteerde spel, evolueert beweging al snel richting bewegend leren. Op termijn willen de CrossRoads2-partners elementen van specifieke sporten zoals handbal, voetbal, tennis of badminton in het spel verwerken, om kinderen er spelenderwijs mee te laten kennismaken.
Prototype op komst
In de aanloopfase van het project bekijken de partners de technologische afstelling van de spelmuur. Welke camera’s zijn geschikt? Welke vaardigheden zijn nuttig én haalbaar om op te nemen in het pakket? Hoe wordt er best geprogrammeerd? In het najaar van 2018 willen ze een eerste prototype voorstellen. Dat moet snel zijn weg vinden naar klaslokalen en gymzalen in Vlaanderen en Nederland.
Meer info: www.embeddedfitness.nl en www.sensorpartners.com
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Noord-Brabant, Vlaams-Brabant |
Projectpartners | Embedded Games, Sensor Partners BVBA |
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!