Terug naar overzicht
Realisatie

Duurzame fietstrailer vervoert kids & cargo door de stad

CR Fietstrailer shutterstock klein

Rendabel deelsysteem

De populariteit van (elektrische) bakfietsen is de laatste jaren fors toegenomen. Zowel voor familiedoeleinden (het vervoer van kinderen, de wekelijkse boodschappen) als voor cargo (last mile bezorging). Elektrische bakfietsen kosten echter al gauw meer dan 4000 euro en zijn dus voor occasioneel gebruik een dure investering. Enkele initiatieven startten met e-deelbakfietsen maar deze gaan vaak gepaard met een hoog financieel risico en blijken niet erg rendabel te zijn.

Het consortium RAAF, Raepsaet Product Design en Dragon Plastics komt daarom op de proppen met een innovatieve oplossing: een fietstrailer die tegemoet komt aan de vereisten van een bakfiets qua laadvolume doch in alle opzichten (prijs, flexibiliteit, onderhoud, veiligheid) een betere keuze is.

Trailer voor elke type fiets

De Vlaamse kmo RAAF is een ontwikkelaar en aanbieder van innovatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen en bouwde de afgelopen tien jaar een bijzondere expertise op inzake deelmobiliteit en -fietsen. Zaakvoerder Jürgen Craeye bedacht het concept van de fietstrailer: “De duurzame ‘bike community trailer' (BCT) is een innovatieve fietstrailer die minder dan ¼ van een klassieke e-(deel)bakfiets kost, nagenoeg geen onderhoud vergt en eenvoudig kan gekoppeld worden aan elk type fiets of e-bike. Via een geïntegreerde IOT module, gekoppeld aan een gebruikers app, kunnen zowel particuliere als professionele gebruikers de BCT reserveren en ontlenen.”

Lokale productie

Jürgen Craeye: “Met dit product willen we ook de lokale maakindustrie en technologische mogelijkheden in de fietsbranche in de verf zetten. In Vlaanderen en Nederland is er een onderdelencrisis in de fietsindustrie met wachttijden die oplopen tot 18 maanden en langer. De BCT is lokaal produceerbaar met een heel korte doorlooptijd.”

Voor de productie werkte RAAF samen met twee partners: Raepsaet Product Design uit Vlaams-Brabant en Dragon Plastics uit Zeeland. Raepsaet Product Design heeft een brede kennis op het vlak van mechanische product engineering en heeft de juiste competenties in huis om de diverse maatwerk onderdelen te vervaardigen, testen en valideren voor massaproductie. Dragon Plastics beschikt dan weer over de nodige knowhow om onverwoestbare plastic producten op maat te maken. Hun kennis omtrent het hergebruik van kunststoffen is zeer waardevol aangezien de kuip van de trailer vervaardigd wordt uit gerecycleerd materiaal.

Elke rit met de BCT spaart een autorit uit

De BCT is een waardevolle oplossing richting een duurzame stedelijke mobiliteit en draagt zodoende fors bij tot de reductie van CO2.

Jürgen Craeye: “Elke rit met de BCT spaart een rit met de wagen uit. Ook al worden wagens steeds groener, de productie van een wagen in vergelijking met die van een BCT vergt heel wat minder energie en heeft dus ook een veel lagere CO2-uitstoot.”

“Elke BCT is goed voor een gemiddelde rit van 5 km per dag, of 1825 km per jaar. Bij een verkoop van 1200 BCT’s na 5 jaar, betekent dit 2,2 miljoen afgelegde kilometers. Deze kilometers in acht genomen, komen we al snel aan een jaarlijkse besparing van 250.000 kg CO2 emissies. Dat komt overeen met het planten van 8000 bomen voor de absorptie van CO2. Dit alles staat nog los van de productie.”

 

SUBSIDIEBEDRAG€ 114.259,00
PROVINCIESOOST-VLAANDEREN
VLAAMS-BRABANT
ZEELAND
PROJECTPARTNERSRAAF
RAEPSAET PRODUCT DESIGN
DRAGON PLASTICS

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video preview

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!