Terug naar overzicht
Realisatie

Landart: een dialoog tussen oud en nieuw

Kempens Landschap DSC00011 HDR Copyright Kris Martlé

Projectidee

Het kasteeldomein Hof ter Borght in Hulshout (Vlaanderen) ligt langs het toekomstige Merodepad en zal een van de stiltebelevingssatellieten herbergen. Het park uit de 19de eeuw bevat veel krachtige elementen die – ook destijds al – inspelen op stilte, rust en verwondering. Vertrekkende vanuit het verhaal van de bestaande elementen willen we een nieuwe Land Art oprichten die in dialoog gaat met zijn historische omgeving. Door nieuw en oud op elkaar te laten inspelen creëer je een extra belevingsdimensie op het domein.

Er is specifiek gekozen om een nieuwe Land Art in de centrale grote vijver te plaatsen zodat water als helend element kan worden ingeschreven in het verhaal. Hiertoe zal de waterhuishouding van de vijver op punt worden gesteld zodat de vijver steeds watervoerend is.

Verder staat in de centrale grote vijver een idyllisch eendenpaviljoen op een eiland onbereikbaar voor bezoekers. Het heeft wat weg van een hermitage, het verblijf van een kluizenaar. Dit paviljoen kan beschouwd worden als een Land Art ‘avant la lettre’ en gaat net als het omringende water de interactie aan met de nieuw op te richten Land Art. Om de kunstenaar van de hedendaagse Land Art een volwaardige dialoog tussen oud en nieuw te bieden wordt ook het eendenpaviljoen hersteld.

Foto: Kris Martlé

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!