
Wijnstraat
Duurzaam wijntoerisme in de grensregio
Over ons

Toerisme en vrijetijdsbesteding worden erkend als krachtige hefbomen voor positieve verandering op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Wijnstraat legt de focus op het bevorderen van duurzaam toerisme door middel van grensoverstijgende samenwerking en het creëren van een unieke beleving rondom wijn.
Het doel is om de aantrekkelijkheid van minder bekende wijngebieden te vergroten door bezoekers in tijd en ruimte te spreiden, waardoor een bredere doelgroep wordt aangetrokken en duurzaam wijntoerisme wordt gestimuleerd. Dit wordt bereikt door middel van drie belangrijke pijlers:
- Wijnidentiteitsonderzoek: inzicht krijgen in het unieke terroir van elk wijngebied en de regionale wijnidentiteit definiëren
- Uitwerking van de wijnstraat en wijnbeleving: een fysieke verbindingen leggen tussen wijngebieden met herkenbare toegangspoorten en erfgoedsites, genaamd wijnhubs, die dienen als uitvalsbasis voor cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers. De vier wijngebieden met een erkende oorsprongsbenaming, Hageland, Haspengouw, Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg worden met elkaar verbonden via een grensoverschrijdende lange afstandsfietsroute: een échte wijnstraat van wel 150km lang. De wijnhubs zijn het kasteel van Horst (Hageland), de Stroopfabriek in Borgloon (Haspengouw), het kasteel van Leut (Maasvallei België), carréboerderij wijndomein D’Hunes (Mergelland Zuid-Limburg), het voormalig kloostercomplex Watersley (Mergelland Zuid-Limburg) en de abdij van Rolduc (Mergelland Zuid-Limburg).
- Opbouw van een wijnecosysteem: dit project wil ondernemers warm maken om deel te nemen aan duurzaam wijntoerisme door middel van kennisuitwisseling, productontwikkeling en het creëren van wijnbelevingen, ondersteund door een gezamenlijk kader en vormingsactiviteiten.
Wijnstraat - projectpartners
* Het beeld van de wijnstraat is een illustratieve weergave. De route en wijnstops die worden weergegeven op de kaart liggen noch geografisch, noch in aantallen vast. Indien u interesse heeft om deel uit te maken van de wijnstraat en/of de wijnstraat mee vorm te geven, laat het ons dan weten via: link.
Wijnstraat ambassadeur
Draag jij het project wijnstraat een warm hart toe? Neem jij graag actief deel aan de uitbouw van de wijnstraat? Laat het ons dan weten!
Als ambassadeur ben je meer dan een supporter – je bent een klankbord, een ideeënfontein, een bruggenbouwer. Iemand met goesting om samen het verschil te maken.
Wat verwachten we van jou?
- Je hebt goesting om samen constructief na te denken en te werken
- Je durft noden en aandachtspunten te benoemen
- Je staat open voor innovatie en co-creatie
- Je wil samen bouwen aan een visie
- Je barst van het enthousiasme voor de wijnstraat
- Je hebt zin om bij te leren
6 keer 'ja'? Dan zit je goed.
Hoe ziet jouw engagement eruit?
Je neemt actief deel aan inspirerende brainstormsessies, workshops en lerende netwerken, je zet je actief in om de wijnstraat op de kaart te zetten en helpt mee aan het verhaal.
Word jij wijnstraat ambassadeur?
Meld je aan als ambassadeur via onderstaande button.
Onze nieuwsbrief
Wil je als wijnbouwer, toeristische ondernemer, lokale overheid, … op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het project de wijnstraat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Ontvang belangrijke updates over de voortgang van het project, nieuwe samenwerkingen en relevante informatie die jou kan helpen om het meeste uit de wijnstraat te halen. Klik op onderstaande button om je eenvoudig in te schrijven.