AMV Energy Learning Community
Om de energietransitie mogelijk te maken, zijn steeds meer medewerkers met de juiste competenties nodig. Dit zijn met name technische beroepen waarin al jaren een krapte heerst aan beide kanten van de grens. Een tekort aan arbeidskrachten wordt gezien als een van de grootste bedreigingen voor het tijdig realiseren van de energietransitie.
Over ons
Energietransitie: Noodzakelijk in deze tijd van veranderingen
In de huidige wereld is de energietransitie cruciaal. Recente gebeurtenissen, zoals de oorlog in OekraĂŻne, hebben de kwetsbaarheid van Europa aan het licht gebracht wat betreft de afhankelijkheid van geĂŻmporteerde fossiele energie. Deze afhankelijkheid vormt een aanzienlijke bedreiging voor de energiezekerheid en stabiliteit van de regio.
De uitdaging ligt in het verminderen van deze afhankelijkheid door het bevorderen van duurzame en lokale energiebronnen. Dit zal helpen bij het opbouwen van een veerkrachtig energie-ecosysteem dat minder vatbaar is voor externe schokken en geopolitieke invloeden.
De AMV Energy Learning Community is een stap voorwaarts in deze richting, met een focus op innovatieve oplossingen en strategieën. Het moet anders, daar zijn we ons allemaal inmiddels van bewust.  We willen dit proces versnellen en met innovatieve opleidingsmethoden de omslag maken. Het doel is om een robuust en zelfvoorzienend energielandschap te creëren dat bijdraagt aan een groenere en meer duurzame toekomst.
Waarom doen we het?
De hoofddoelstelling van de Energy Learning Community is het opzetten van een grensoverschrijdende samenwerking die zich richt op het inrichten van processen en het ontwikkelen van onderwijsmaterialen en tools. Dit alles met het doel om de verschillende betrokkenen—zoals arbeidskrachten, bedrijven, arbeidsmarktbemiddelaars, onderwijsinstellingen en overheden—in het energieopslagdomein van de energietransitie actief en op grensoverschrijdende wijze bij te laten dragen. Samen maken we de energietransitie tot een succes.
Uiteindelijk willen we meer en relevanter opgeleide arbeidskrachten voor bedrijven in de energieopslagsector. Dit kan zowel voor grote als kleine bedrijven. Zo komt er meer gespecialiseerd personeel beschikbaar. Een nieuwe tijd vraagt om de ontwikkeling van andere vaardigheden van arbeidskrachten. Â
Wat gaan we doen?
- Ontwikkeling van Onderwijsmateriaal: De nadruk ligt op het ontwikkelen van relevant en up-to-date onderwijsmateriaal dat aansluit bij de behoeften van de snel veranderende energieopslagsector. Dit materiaal zal worden ontwikkeld in samenwerking tussen verschillende stakeholders, waaronder onderwijsinstellingen en bedrijven, om ervoor te zorgen dat het effectief is in het opleiden van bekwame arbeidskrachten. Toekomstige medewerkers leren de benodigde vaardigheden in proeflabs zodat ze naast de nodige theorie ook meteen voorbereid worden op de praktijk.
- Matchmaking tussen Arbeidskrachten en Bedrijven: Dat betekent dat we de juiste arbeidskrachten gaan koppelen aan jouw bedrijf. Â Er zijn nu immers grote tekorten. Dit project helpt om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te overbruggen. Â Medewerkers die kennis van zaken hebben van de energietransitie, daar streven we naar.
- Focus op Grensgebieden en Energieopslag: De grensoverschrijdende samenwerking zal zich blijven richten op grensgebieden en energieopslag, met specifieke aandacht voor het aanpakken van arbeidsmarktkrapte en het bevorderen van technologische vooruitgang en innovatie in deze gebieden. We bundelen de krachten en er is een intensieve samenwerking tussen België en Nederland. Zo wisselen we kennis uit en leren we van elkaar.
Partners
Baandomein, Flux50, Green Energy Park, Katholieke Universiteit Leuven, Oanax, Schakel, Syntrum VZW, Technische Universiteit Eindhoven, The Future, Universiteit Gent, Volta.