Go North Sea Port District
North Sea Port is een havenbedrijf dat zich uitstrekt van Gent (VL) tot Vlissingen (NL). Het gebied is uniek en uitermate geschikt als grenslaboratorium waar baanbrekend werk geleverd wordt inzake energietransitie, klimaatadaptatie, logistiek, (arbeids)mobiliteit en leefbare kernen nabij de haven. De acht aandeelhoudende overheden (de gemeenten Gent, Evergem, Zelzate, Terneuzen, Borsele en Vlissingen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland) besloten gezamenlijk het North Sea Port District uit te bouwen en brachten reeds in kaart waar de kansen en uitdagingen tot samenwerking liggen in het District.
North Sea Port District
North Sea Port District is het grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de acht aandeelhoudende overheden van North Sea Port: de gemeenten Gent, Evergem, Zelzate, Terneuzen, Borsele en Vlissingen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland.
Het North Sea Port District is een uniek gebied. Het heeft als ruggengraat het recent gefusioneerde North Sea Port, dat over landsgrenzen en de Westerschelde heen gevormd is. Dit maakt dat de twee regio’s rond de haven in Vlaanderen en Nederland beslist hebben om een grensoverschrijdend samenwerkend gebied te vormen: een District rond North Sea Port. De verschillende stads- en dorpskernen in het District kennen een dubbele relatie met de haven.
De haven is enerzijds constant aanwezig als plek van industriële en logistieke activiteiten en dus als belangrijke economische motor van het gebied, die evenwel de nodige hinder met zich meebrengt. Anderzijds maakt ze deze regio ook rijk aan werkgelegenheid, innovatie, connecties… Het ene staat niet los van het andere en daarom hebben de haven en het District elkaar nodig om samen naar een betere toekomst toe te groeien, die gezamenlijk urgente opgaves zoals klimaat, energie, welzijn, welvaart, leefkwaliteit... aanpakt. Het gehele North Sea Port District is een gebied waar wonen en werken sterk met elkaar verbonden zijn. De unieke omgevingen die zo gecreëerd worden, zijn een toonbeeld van hoe leven, bedrijvigheid en wonen met elkaar verweven worden.
North Sea Port District als noodzaak om gemeenschappelijke opgaven aan te pakken
Het District als één grensoverschrijdend geografisch geheel beschouwen is noodzakelijk om bepaalde gemeenschappelijke opgaven aan te pakken. De aanwezige steden, dorpen, landschappen en bedrijvigheden moeten sterker op elkaar afgestemd worden en samenwerken. De kansen, opportuniteiten en problemen die zich in de verschillende delen van het District afspelen, kunnen beter aangepakt worden als we naar het District in zijn geheel kijken. Vele uitdagingen stoppen immers niet aan de landsgrens of aan de Westerschelde, zoals de verschillende maatregelen die genomen moeten worden tegen de klimaatverandering, de uitstoot van fijn stof, het invullen van vacatures... Het bundelen van de krachten is noodzakelijk om deze urgente grensoverschrijdende problematieken gezamenlijk aan te pakken, maar ook om kleinere, maar daarom niet minder belangrijke, problemen van elk op te nemen en samen naar een oplossing te zoeken. Kortom, werken aan het District is een manier om te focussen en samen in te zetten op het gebied met de diverse partners. Naast het overstijgen van de fysieke grenzen wil het traject ook de mentale grenzen wegwerken. Dit traject is het moment om elkaar op te zoeken vanuit de complementariteit, zowel over de landsgrens en Westerschelde heen alsook tussen haven en omgeving.
Het North Sea Port District is dus niet een naam die zomaar gegeven wordt aan een gebied. Het is een grensoverschrijdende regio die gegronde redenen heeft om te bestaan en die evenwaardig is aan andere trajecten rond bepaalde regio’s, zoals het Oost-Vlaams Kerngebied. Een sterke profilering van het District is nodig om in de toekomst Europese en andere subsidies aan te trekken, die het District en haar partners kunnen helpen om sterke projecten en initiatieven uit te bouwen. Het North Sea Port District kan namelijk een voorbeeld zijn van een succesvolle grensregio. De Europese Commissie benadrukte in 2017 dat het groeipotentieel in de Europese Unie in grensregio’s ligt, dit werd zo meegedeeld op de “Boosting Growth and Cohesion in Border Regions” in september 2017
De fusie van de Haven van Gent en Zeeland Seaports in 2018 tot North Sea Port bracht een nieuwe dynamiek in het ruimere havengebied. De verschillende gemeenten en provincies zagen dit als buitenkans om de krachten te bundelen met als doel grensoverschrijdende kansen in de regio, het North Sea Port District, met beide handen te grijpen. Het District bouwt sinds haar start in 2019 aan een sterke samenwerking.
In 2050 is het North Sea Port District een plaats waar klimaatneutraliteit en leefbaarheid elkaar versterken. De nabijheid en nauwe samenwerking tussen haven, kernen en landschap is hierbij een grote troef en van cruciaal belang.
In 2022 hebben de overheden een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking opgericht: de BGTS North Sea Port District.