Intelligenter fruit telen
De laatste jaren heerst er een economische crisis in de Vlaams-Nederlandse fruitsector. Om de crisis tegemoet te komen is een rendabiliteitsstijging vereist. Precisielandbouw biedt de opportuniteit om op een realistische, betaalbare en duurzame manier de fruitteelt een competitief voordeel te bezorgen. Door variabele teeltmaatregelen worden middelen namelijk enkel ingezet daar waar, wanneer en hoeveel ze effectief nodig zijn, rekening houdende met de variatie in tijd en ruimte. Zo kan met minimale input van hulpmiddelen een maximale oogst met een kwalitatief product tot stand komen.
Over ons
Intelligenter fruit telen testte en ontwikkelde verschillende toepassingen van precisiefruitteelt. Op verschillende praktijkpercelen werden de bodem, de gewas- en fruitontwikkeling in kaart gebracht met bodemscans en dronebeelden. Ten eerste automatiseerde het project het verwerkingsproces van dronebeelden om de ruwe data om te zetten in interpreteerbare kaarten van verschillende gewasindices per boom. Vervolgens werden algoritmes ontwikkeld om uit dronebeelden het aantal bloembotten te tellen en de opbrengst van een perenboomgaard te voorspellen. Er werd een verband gelegd tussen multispectrale vegetatie-indices en de efficiëntie van het irrigatiesysteem op één van de proefpercelen. Bovendien bleek de variatie in elektrische geleidbaarheid van de bodem (EC), gemeten met een bodemscan, vaak een grote invloed te hebben op de opbrengst en kwaliteit van de peren.
Vervolgens werd de opgebouwde kennis toegepast en werden verschillende variabele teeltmaatregelen onder de loep genomen zoals variabele irrigatie, bemesting, dunning, snoei en wortelsnoei. Door het variabele perceelbeheer te vergelijken met het gangbare, uniforme perceelbeheer, werd de terugverdientijd voor de fruitteler geanalyseerd en de hulpbronefficiëntie bepaald. Hieruit blijkt dat precisiefruitteelt vooral interessant is voor grotere percelen met veel variatie in groei, opbrengst en/of kwaliteit. Hier kan namelijk het grootste verschil verwezenlijkt worden t.o.v. de gangbare teeltmethodes.
Om precisiefruitteelt korter naar de teler te brengen werd tenslotte een online dashboard ontwikkeld waarmee de fruitteler kaartgegevens van zijn percelen kan raadplegen. Zo heeft hij gratis toegang tot o.a. bodemkaarten en satellietbeelden, kan hij met enkele klikken de resultaten van bodemscans en dronevluchten bekijken en al deze gegevensbronnen in één toepassing met elkaar vergelijken.
Finale update: augustus 2022