Terug naar overzicht
Nieuws

3D bioprinting voor bot- en kraakbeenherstel

Wereldwijd lijden zo’n 500 miljoen mensen aan letsels in de gewrichten die zowel het kraakbeen als onderliggende bot aantasten. Het Nederlandse Smart BioMaterials Consortium (SBMC) en Vlaamse BIO INX willen in hun CrossRoads-project een bioinkt ontwikkelen die geschikt is om bot- en kraakbeenweefsel te maken. Want regeneratieve therapieën met levende implantaten bieden oplossingen voor gepersonaliseerde en effectieve behandelingen.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 17/09/2024

3D geprint scaffold van gelatine
3D geprint scaffold van gelatine - Copyright foto: SBMC

Weefsel nabootsen met bioprinting

Bioprinting is een opkomende technologie om functionele implanteerbare weefsels te maken die natuurlijk, beschadigde weefselstructuren nabootsen en vervangen. Een veelbelovende toepassing is het namaken van bot- en kraakbeenweefsel voor de behandeling van osteochondrale defecten in de gewrichten. Dat zijn letsels die zowel het kraakbeen als het onderliggende bot aantasten en vaak ontstaan door blessures, overbelasting of ziekten zoals osteoartritis.

Jasper Van Hoorick, CEO BIO INX: “Bestaande behandelingen schieten vaak tekort omdat ze afhankelijk zijn van geschikt donorweefsel. Regeneratieve geneeskunde en weefselengineering kunnen hier een innovatieve oplossing voor bieden met behulp van bioprinting. Het ontwikkelen van geschikte bioinkten blijft echter een grote uitdaging omwille van biocompatibiliteit standaardisatie, mechanische eigenschappen en afbreekbaarheid.”

“Met dit project willen we tot een bioinkt komen die de celfunctionaliteit en de effectiviteit van geprint bot en kraakbeen verbetert. Daarbij maken we gebruik van digital light processing (DLP) technologie om gedetailleerde en complexe structuren te produceren die essentieel zijn voor effectieve bot- en kraakbeenweefselregeneratie.”

Multidisciplinaire samenwerking

Jasper Van Hoorick, CEO BIO INX: “Dit project vraagt om een multidisciplinaire aanpak, van materiaalkunde en weefselengineering tot biologische expertise. Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en optimalisatie van bioinkten en biomaterialen voor verschillende 3D printtechnologieën. Smart BioMaterials Consortium (SBMC) heeft ervaring in het samenstellen en verwerken van biomaterialen en beschikt over de nodige biologische faciliteiten. Onze expertises vullen elkaar mooi aan.”

“Deze samenwerking stelt ons in staat om onze weefselspecifieke bioinkten verder te ontwikkelen, terwijl SBMC zijn expertise uitbreidt in het ontwikkelen en toepassen van deze bioinkten in regeneratieve therapieën.”

Projectpartners
Projectpartners - Foto: BIO INX en SBMC

Impact

Jan Rietsema, CEO Smart BioMaterials Consortium: “Onbehandeld letsel aan het kraakbeen in een gewricht kan leiden tot ernstige botschade en een verhoogd risico op artritis, wat aanzienlijke pijn en verminderde mobiliteit veroorzaakt. Wereldwijd lijden zo’n 500 miljoen mensen aan artrose, waaronder meer dan 57 miljoen in West-Europa. Dat zorgt voor een hoge kostprijs voor de gezondheidszorg.”

“3D bioprinting maakt het mogelijk om oplossingen te ontwikkelen die afgestemd zijn op de individuele behoeften en kenmerken van elke patiënt. Hierdoor wordt de kans op succesvolle integratie en herstel vergroot. Dit project draagt dan ook bij aan de gezondheidstransitie door het verbeteren van behandelingsresultaten, het verminderen van kosten en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking en innovatie.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 239.801,52 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Smart BioMaterials Consortium en BIO INX
  • Provincies: Noord-Brabant en Oost-Vlaanderen
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!