Terug naar overzicht
Nieuws

Interreg achter de schermen: Pieter Soetewey

Begin dit jaar namen we afscheid van een monument. Pieter Soetewey was 20 jaar lang deel van het Interreg-universum, eerst als projectadviseur en vervolgens als beheerautoriteit. Voor hij de deur definitief achter zich dicht trok, wisten we hem nog te strikken voor een interview.

Door Tine Vochten

Interreg | 31/03/2025

Portret van Pieter Soetewey

Dag Pieter, de afgelopen 14 jaar was jij onze beheerautoriteit. Wat houdt dat juist in?

Officieel sta ik als beheerautoriteit in voor de goede organisatie van het programma als geheel. Dat gaat om het inrichten van de belangrijkste processen, procedures en systemen. De bedoeling is om er voor te zorgen dat alles vlot loopt voor wie projecten wil indienen of uitvoeren, en tegelijkertijd dat alles voldoet aan de regels vanuit Europa en die vanuit de lidstaten. Geen gemakkelijke opdracht, en zeker geen gemakkelijk evenwicht. Want de frictie tussen wettelijke regelmatigheid in groot detail kunnen garanderen Ă©n tegelijkertijd een aangename klanten-ervaring mogelijk maken, is niet gemakkelijk.

Gelukkig heb ik daar altijd bij kunnen terugvallen op de ervaring en de expertise van de collega’s binnen het Interreg-secretariaat. Er wordt intern wel eens gelachen met onze verschillende werkgroepen, maar die zorgen er toch maar mooi voor dat we bij alle belangrijke beslissingen proberen om zo veel mogelijk perspectieven in beeld te brengen, om er toch voor te kunnen zorgen dat die frictie, die wrijving, glans geeft.

Wat vind je leuk aan je baan?

Het eindresultaat. Wij werken met Interreg niet alleen aan een betere samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, wij werken samen met onze projecten dag in dag uit aan het Europa van morgen en overmorgen. Programma’s als Interreg zorgen ervoor dat toppers in hun vakgebied nieuwe dingen kunnen doen, worden uitgedaagd en door samenwerking zelf ook beter kunnen worden.

Op een wat ander niveau zou ik ook zeggen de grote afwisseling aan thema’s van organisatiebeheer: juridisch, financieel, ICT, organisatorisch… Ook de veelheid aan uitzonderingen in de realiteit die er voor zorgen dat een systeem toch nooit alles helemaal goed kan vatten, zorgen ervoor dat het niet snel saai wordt.

En toch zeker ook de naaste collega’s, die altijd vol vuur hun case maken over hoe zij denken dat we ons programma nog beter kunnen maken.

Van links naar rechts: Kathleen Mostien, Marjolein Salens en Pieter Soetewey

Programma’s als Interreg zorgen ervoor dat toppers in hun vakgebied nieuwe dingen kunnen doen, worden uitgedaagd en door samenwerking zelf ook beter kunnen worden.

Ervoor was je projectadviseur voor Provincie Antwerpen. Hoe ben jij bij Interreg beland?

Mijn carrière in dienst van Europa begon destijds bij de Vlaamse Landmaatschappij. Daar mocht ik meewerken aan het activeringsnetwerk van het LEADER-programma. Toen ik ook een opdracht kreeg om vanuit het Cohesierapport de krijtlijnen voor een aankomende programmaperiode te presenteren aan de rest van de organisatie, ontdekte ik het bestaan van EFRO en Interreg. Dus toen ik een vacature zag voor een functie bij Interreg, zag ik mijn kans en kon ik op het sollicitatiegesprek toch al de indruk van enige expertise wekken (lacht).

Je bent zo’n 20 jaar bij Interreg Vlaanderen-Nederland betrokken. Wat zijn belangrijke veranderingen of verwezenlijkingen?

Oei, dat wordt een stevige lijst… toen ik begon, moesten projecten nog elk kwartaal kaften met kopieën van facturen en betaalbewijzen komen afgeven op het secretariaat… kastenvol kaften stonden daar dan maanden te wachten op verwerking. Ons e-loket zorgt dus niet alleen voor veel minder papierverbruik, maar ook heel wat minder kilometers en uren in de auto voor onze projectverantwoordelijken.

We waren ooit een programma dat in de problemen zat, in conflict met de externe audit en daardoor ook met de Europese Commissie. We kregen geen geld meer van de Europese Commissie. Dat maakt het knap lastig als een subsidieprogramma haar klanten niet meer kan betalen. Die situatie hebben we kunnen omdraaien naar één waarbij alle stakeholders een groot vertrouwen hebben in ons werk, waarbij we vaak pionieren met regelgeving en ook voor andere programma’s een voorbeeld zijn. Dat klinkt wat triomfalistisch, maar daar ben ik echt trots op. En daar ben ik dankbaar voor, want dat is het werk geweest van heel veel gedreven collega’s.

Wat ik leerde van Nederlanders? Ondermeer dat karnemelk een bron van internationaal conflict kan zijn en Carnaval geen feestje is, maar een heilige week.

Wat leerde je van de Nederlanders?

“Dat we elkaar geen Liesbeth mogen noemen, wanneer we onze grote broek aandoen om de temperatuur te meten. Dat wrijving glans geeft, zeker als onder druk alles vloeibaar wordt.”

Het was heerlijk om uitdrukkingen vanuit elk taalgebied in het rond te zien vliegen. En met Nederlanders aan de tafel, ga je als Vlaming toch iets meer op je taal letten. Dat staat iets netter.

Verder dat karnemelk een bron van internationaal conflict kan zijn en Carnaval geen feestje is, maar een heilige week.

Wanneer dit artikel verschijnt, werk jij niet meer bij ons. Wat ga je doen?

Ik ga naar het prachtige Herselt, waar ik vanaf februari als algemeen directeur de leiding zal nemen over de ambtelijke organisatie. Ik heb er veel zin in om met de hele gemeenteraad en het college te werken aan een nog betere en mooiere gemeente. Van het Europa van morgen naar het heel concrete Vlaanderen van vandaag, dus.

Als je niet werkt, wat doe je dan? Heb je hobby’s, interesses, geheimen, familie, bijzondere weetjes… die je wilt delen?

Ik geniet heel erg van uitstapjes met mijn gezin of koken voor en met mijn culinaire tieners, maar voor jullie lezer misschien interessanter: samen met vrienden organiseer ik een festival in Herentals (parel in de kroon van de Antwerpse Kempen) – www.funkytownfestival.be is er voor iedereen op zaterdag 30 augustus 2025. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij zijn inkomtickets subsidiabel binnen Interreg!

Dankjewel Pieter voor de fijne samenwerking en voor alle inzichten en taalcapriolen. We zijn ervan overtuigd dat Herselt met jou een gouden tijd tegemoet gaat.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!