Terug naar overzicht
Nieuws

De 6 beoordelingscriteria van CrossRoads Vlaanderen-Nederland

Is jouw projectaanvraag volledig en voldoet het aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden? Dan is de volgende stap de inhoudelijke beoordeling door de raad van advies. Waar let deze jury op? Er zijn zes criteria die gescoord worden. De projecten met de hoogste scores komen als eerste in aanmerking voor subsidie, tot het budget is uitgeput.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 01/10/2024

Mevrouw achter een bureau
Beeld uit de animatievideo van CrossRoads Vlaanderen-Nederland

1. Bijdrage aan maatschappelijke transitiedomeinen

Die impact moet significant zijn. Toon ook aan dat cruciale actoren betrokken worden. Pas je bijvoorbeeld circulaire strategieën toe, zorg dan dat je contacten hebt met alle partners in die waardeketen. Het gebruik van sleuteltechnologieën is geen harde eis maar wordt wel toegejuicht.

  • Duurzaam ondernemen: Gebruik van alternatieve en hernieuwbare grondstoffen (bv. biogebaseerde); lichtere, performantere en meer duurzame materialen; bioraffinage van agrarische en natuurlijke basis- en reststromen naar grondstoffen voor een nieuwe toepassing op voldoende grote schaal; biogebaseerde verpakking; vermindering van afval- en reststromen; verlengen van de levensduur van producten en materialen en opwaardering; circulair design; …
  • Duurzame energie: Technologieën voor de reductie van de energiebehoefte, voor energieopslag, voor energienetwerken; energiebesparing (bv. in de industrie door efficiëntere productie uitwisseling van restwarmte); hernieuwbare energie; groene mobiliteit in de logistiek; klimaatneutrale voedselproductie, duurzame verwarming van kassen, innovatieve conversie- en opslagtechnieken; duurzame opwekking in de gebouwde omgeving; …
  • Industrie 4.0: Slimme productieprocessen, procesinnovaties; smart maintenance & services (sensoren, drones, …); additive & advanced manufacturing (3D-printing, robotisering, IoT, …); Digitale oplossingen die o.m. bijdragen aan het optimaliseren van supply chain management en logistiek, producten en diensten op maat; …
  • Gezondheid: Innovaties die inzetten op predictie (bv. risico’s voorspellen met smart data, AI, modelleringstechnieken), preventie (bv. meettechnologie), gepersonaliseerde zorg (bv. precision medicine, point of care diagnosis, personalised medicine), zorg op afstand, zorg op maat (bv. e-healthapplicaties, …); ...

2. Grensoverschrijdende meerwaarde van de samenwerking

We zoeken naar duurzame grensoverschrijdende samenwerkingen. In welke mate draagt de samenwerking bij aan de nieuwe waardeketen en is de kennis van de twee partners complementair aan elkaar? Worden nieuwe markten aangesproken? Voor alle partners moet de grensoverschrijdende meerwaarde er zijn. Uit de activiteiten moet ook duidelijk blijken dat de partners fysiek samenwerken in de grensregio.

3. Economische impact

Hierbij gaat het om de economische return in de vorm van duurzame tewerkstelling en/of productiviteitsstijging bij de ondersteunde uitvoerders. Ook hier geldt dat de impact bij alle partners aanwezig moet zijn en (voornamelijk) betrekking heeft op de grensregio.

4. Innovatief karakter van het project

Het moet gaan om het ontwikkelen en demonstreren van prototypes voor nieuwe processen, producten of diensten. Het is een experimentele ontwikkeling die nieuw is voor de sector en er hangt een zeker risico aan vast, een uitdaging. De innovatie moet economisch vertaalbaar zijn, er moet een duidelijk beeld zijn naar de markt.

5. Kwaliteit van projectplan

Is er een duidelijk omschreven innovatiedoel en plan van aanpak? Is dit bovendien realistisch in tijd (max. 2 jaar)? Zit de verhouding goed tussen het projectbudget en de geplande activiteiten en output?

6. Competenties van de uitvoerders

Heb je de nodige expertise in huis om de innovatie uit te voeren en naar de markt te brengen? Geef duidelijk aan welke competenties en ervaringen de betrokken partijen hebben en hoe die elkaar aanvullen.

Heb je nog vragen? Contacteer dan een regionale CrossRoads adviseur.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!