De start van een innovatieve omgang met voedselreststromen
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt wereldwijd ongeveer een derde van al het voedsel tussen boer en bord weggegooid of verspild. In de EU gaat jaarlijks bijna 59 miljoen ton voedsel verloren, dat is 131 kg per inwoner. Door interventies uit te voeren in de voedselketen of bij de mensen thuis zouden we een grote hoeveelheid van dit verspild voedsel misschien nog wel kunnen redden. Daarom is het Interreg project Food Pioneers Accelerator opgestart: zij zetten zich in om de voedselketen efficiënter, duurzamer en gezonder te maken.
Door Romy Heijne
Interreg | 23/12/2024
Food Pioneers Accelerator beleefde maandag 4 november het officiële startmoment in Helmond. Het project zet in op het efficiënter, duurzamer en gezonder maken van de voedselketen waarbij nieuwe technologieën en innovaties een grote rol spelen. De focus ligt op het ondersteunen van start-ups met de opschaling van hun product.
Veel start-ups willen groter worden, maar vinden het moeilijk om hun idee op te schalen. Vaak is het verzamelen van het nodige kapitaal geen sinecure. Daarnaast durven veel investeerders nog niet te investeren voordat een proces is opgeschaald. Een vicieuze cirkel die bij de presentatie The Valley of Death werd genoemd. Food Pioneers Accelerator wil deze start-ups een hand toereiken door een grensoverschrijdend netwerk aan te bieden die kan helpen technische opschalingsproblemen te overkomen. Daarnaast biedt het project ook een subsidie dat jouw start-up op weg helpt. Een deftige start om de Valley of Death uit te klimmen!
Deze kick-off zettende start van de ondersteuning in de verf en het eerste deel van de presentaties ging dan ook over praktisch zaken zoals het indienen van een project tot het beantwoorden van vragen uit het publiek.
Als voorbeeld kwam het succesverhaal van Frank Nouwens’s BeefyGreen aan bod. Frank vertelde over zijn bedrijfsloop van start-up tot nu. BeefyGreen is een bedrijf dat gebruik maakt van de voedselreststromen van paddenstoelen om daar nieuw eten van te maken. Zo kon het publiek tijdens zijn presentatie een worstenbroodje proeven dat gemaakt was van de stam van de oesterzwam. Het onderste gedeeld van de zwam is taai en niet lekker om gewoon te eten en wordt door de verbouwers eraf gesneden en niet mee verkocht in de winkels. Beefygreen heeft machines die dit deel (eetbaar) afval weet om te bouwen tot een heerlijke burger of in ons geval een worstenbroodje. Op die manier wordt 50% van de oesterzwam dat eerder tot afval werd gereduceerd, succesvol hergebruikt. Een heerlijke snack om de presentatie mee af te sluiten en een mooi voorbeeld van het belang van ondersteuning voor start-ups.
Speeddating
Na het informatieve gedeelte van de dag was het tijd voor het netwerkmoment, georganiseerd in de vorm van een speeddate. Dit was de perfecte vorm om het hoofddoel van dit event in gang te zetten: netwerken! Er waren zes verschillende tafels met aan iedere tafel een gespreksbegeleider. We wisselden drie keer van tafel waarbij er weer een andere vraag gesteld werd. Iedere keer stond ik aan een tafel met zeven andere mensen, die allemaal met een andere reden op het event aanwezig waren. De ene had interesse om een project in te dienen en de andere was onderdeel van het expertpanel die de projecten begeleidt. Tijdens deze korte speeddates van vijftien minuten werden er duidelijke linken gelegd en adviezen gegeven over wat te doen met bepaalde problemen. Soms werden er zelfs nummers uitgewisseld, net zoals bij een echte speeddate ;)
Een geurige presentatie
Na de vruchtbare netwerksessies werd een rondleiding georganiseerd door het gebouw van Bodec. De gastlocatie van het event gaf eerder deze dag een korte presentatie over wat ze doen en nu was er de kans om het ook live te zien. Bodec is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opschalen van een voedselproces. Door middel van hun machines kunnen ze bedrijven helpen hun fabrieken te optimaliseren. In het gebouw van Bodec hebben ze een multi-purpose fabriek staan waar ze op relatief kleine schaal (van 10 kg tot 1000 kg) productieprocessen kunnen uittesten met hun klanten. Tijdens de rondleiding werden ons alle ins-and-outs van de machines verteld en werden we blootgesteld aan alle geuren en temperaturen die komen kijken bij de voedselverwerkingsindustrie.
Tijdens deze dag werd mij meerdere keren duidelijk hoe belangrijk deze tak van duurzaamheid eigenlijk is. Voedselverspilling is niet iets wat wekelijks op het nieuws verschijnt en blijft enigszins onder de radar, maar voedselverspilling veroorzaakt 16% van de totale uitstoot van broeikasgassen van het voedselsysteem in de EU. En terwijl er tonnen voedsel worden verspild, kunnen bijna 33 miljoen Europeanen zich de helft van de tijd geen volwaardige maaltijd veroorloven. Het verminderen van ons afval en het nuttig inzetten van deze reststromen is daarom nog belangrijker! Als er dankzij de partners en het netwerk van het Interreg project meerdere start-ups zich omhoog kunnen klimmen uit de valley of death, wat zou er dan kunnen gebeuren met onze 131 kg voedsel afval?
Ben je geïnteresseerd om jouw project in te dienen? Klik hier voor meer informatie.
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!