Terug naar overzicht
Nieuws

Europees project blaast papiervezels nieuw leven in dankzij efficiënt nasorteringsproces

Ondanks inspanningen op het gebied van afvalsortering, belandt nog steeds een aanzienlijk deel van papier- en kartonreststromen in de verbrandingsovens. In Nederland en Vlaanderen wordt jaarlijks meer dan 1 miljoen ton waardevolle vezels verbrand, terwijl deze perfect hergebruikt kunnen worden in circulaire toepassingen. Het Europese project Fibre Save biedt hierop een antwoord door verloren vezels uit restafvalstromen te herwaarderen en om te zetten in hoogwaardige biogebaseerde plastics.

Interreg | 07/05/2025

2 fermentoren van 1500 L in Bio Base Europe Pilot Plant
Copyright Bio Base Europe Pilot Plant

Van verloren vezels naar duurzame bioplastics

Het Interreg Vlaanderen-Nederland project kreeg groen licht om zich de komende drie jaar te richten op de productie van polyhydroxyalkanoaten (PHA’s), een biogebaseerd en biologisch afbreekbaar plastic dat zowel milieuvriendelijk als circulair is. Om dit te realiseren, zet Fibre Save in op het terugwinnen en upcyclen van vezels uit huishoudelijk en bedrijfsafval via een efficiënt nasorteringsproces. Dit innovatieve proces zal geoptimaliseerd worden in de opschalingsfaciliteiten van de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent (BE). 

“Tussen het restafval van onze huishoudens en bedrijven zit momenteel nog flink wat papier en karton (10 tot 20%). Na uitsortering blijkt dit echter vaak te gemengd of te besmeurd om opnieuw gerecycleerd te worden tot zuiver papier en karton. Samen met onze partners wil Bio Base Europe Pilot Plant demonstreren dat deze vezelrijke fractie niet per se laagwaardig verbrand hoeft te worden tot CO2 en as, maar via hydrolyse en fermentatie opgewaardeerd kan worden tot hoogwaardige bioplastics met een brede toepassing in materialen, verpakkingen en zelfs structuren voor biomedisch gebruik. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland kunnen we de haalbaarheid van dit proces op demoschaal aantonen, en brengen we de mogelijke implementatie op industriële schaal meteen een flinke stap dichterbij. Op naar een circulaire economie in de praktijk!“

Stef Denayer
Stakeholder Relations Manager, BBEPP

 

Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering ruim 1.9 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Interreg Vlaanderen-Nederland zit niet stil en biedt in de tweede helft van programmaperiode 2021-2027 nieuwe kansen aan samenwerkingsprojecten: de komende tijd zullen stelselmatig projecten uit oproep 3 goedgekeurd worden terwijl de indiendingen voor de vierde oproep nauwgezet gescreend worden.

Banner budget 01

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!