Terug naar overzicht
Nieuws

Hoe robots de hennepteelt kunnen opdrijven

Door de klimaatverandering wordt de teelt van hennep almaar interessanter. Hennep groeit snel, heeft weinig water nodig, behoeft geen sproeimiddelen en verbetert de bodemstructuur. Bovendien heeft het een veel hogere CO2 opnamecapaciteit dan een bos. Om de hennepteelt alle kans te geven, willen de Vlaamse kmo Hyler en Nederlandse mkb AgXeed samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 29/01/2024

Robohemp lang

Het belang van precisie

Door de interessante eigenschappen van hennep neemt de vraag naar hennepproducten – zoals olie, veevoeder, textiel en bouwmaterialen – toe. Maar er zijn ook uitdagingen verbonden aan de hennepteelt. Het oogsten van deze vezel vergt namelijk een specifieke techniek en het aantal getrainde bestuurders van hennepoogstmachines is niet rijk gezaaid.

De gerooide hennep moet perfect in twee delen gemaaid worden en mooi parallel achter de machine worden neergelegd. Die parallellisatie gebeurt het best op een zo automatisch mogelijke manier, rekening houdend met de lengte van de hennep en de noodzakelijke plaats voor de machines die de vervolgacties uitvoeren zoals de verzameling ervan in balen.

Autonome oogstmachine

Om die uitdagingen aan te pakken willen Hyler en AgXeed samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen. Hyler is een Vlaams bedrijf dat innovatieve oogst- en verwerkingsmachines ontwikkelt en produceert voor de teelt van hennep, vlas en andere vezelgewassen. Het Nederlandse bedrijf AgXeed is specialist in hoog geautomatiseerde landbouwmachines en ontwikkelt autonome landbouwrobots.

Niels Baert, oprichter Hyler: “In dit project zullen wij ons focussen op de ontwikkeling van het aandrijfsysteem voor de machine. Vervolgens integreert AgXeed hun GPS-technologie in de machine om deze nauwkeurig te laten navigeren, velden in kaart te brengen en efficiënter te laten werken.”

“De gegevens die we verzamelen tijdens het oogsten, worden gebruikt om oogstprestaties te analyseren, bodemgezondheid te beoordelen en oogstvoorspellingen te doen,” vult Lars Schmitz van AgXeed aan. “Na de integratie zullen we uitgebreide veldtesten doen om de machine en software evalueren en optimaliseren.”

Impact

Niels Baert: “De zelfrijdende hennepoogstmachine wordt zo geprogrammeerd dat hij met grote precisie en nauwkeurigheid door het veld navigeert, de hennep optimaal rooit en perfect parallel neerlegt op het veld voor de verdere verwerking. Dat resulteert in een minimaal risico op schade aan het gewas en minder brandstofverbruik. Dit proces zal dan ook bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot.”

Naast het verduurzamen van de landbouw, stimuleert het project ook de digitalisering van de landbouw. Lars Schmitz: “Onze machine zal gebruikmaken van geavanceerde sensoren, GPS-technologie en algoritmen om semi-autonoom hennep te oogsten. Dat vermindert de afhankelijkheid van menselijke arbeid – en dus ook de arbeidskosten - en verbetert de algehele efficiëntie van het oogstproces, wat een hogere productiviteit oplevert.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 127.965,60 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Hyler en AgXeed
  • Provincies: West-Vlaanderen en Nederlands Limburg
  • Thema: Industrie 4.0

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!