Terug naar overzicht
Nieuws

Interreg achter de schermen: Josine

Als je wel eens een Interreg Vlaanderen-Nederland project hebt ingediend of uitgevoerd, dan is de kans reëel dat je in aanraking bent gekomen met één van onze projectadviseurs. Dit tienkoppige team lijkt zichzelf te kunnen multipliceren en teleporteren doorheen het programmagebied en tot ver daarbuiten, om projecten met raad en daad bij te staan. Ondanks deze drukke agenda, slaagden wij er toch in één van hen aan te klampen voor een interview.

Interreg | 26/06/2023

Josine 4 30

Dag Josine Verbrugge, jij bent projectadviseur voor provincie Zeeland. Wat houdt dat juist in?

De provincie Zeeland is mijn werkgever en ik ben van daaruit verbonden aan het Interreg-secretariaat. Ik ondersteun Zeeuwse organisaties, leg hen uit onder welke voorwaarden ze subsidie kunnen krijgen, help hen om partners te vinden via o.a. mijn Vlaamse collega’s en adviseer hen bij het uitwerken van een projectvoorstel. Omgekeerd doe ik ook suggesties voor Zeeuwse organisaties als collega’s voor andere projecten op zoek zijn naar Nederlandse organisaties. Hiernaast volg ik ook lopende projecten op en bezoek en ondersteun hen.

Hoe ben je bij Interreg terecht gekomen? Wat deed je hiervoor?

Ik heb criminologie gestudeerd in Rotterdam en hier hoorde ook een portie Europees en internationaal recht bij. Daarna ben ik aan de slag gegaan in het veiligheidsdomein. Ik heb gedurende 11 jaar in verschillende regio’s in Nederland gewerkt. Maar ik ben van oorsprong Zeeuws en wilde daar ook graag terug naar toe met mijn gezin. Na 11 jaar was ik bovendien ook professioneel klaar voor wat nieuws en leek het mij interessant om ook met andere type organisaties samen te werken, dan alleen met overheidsinstanties.

Ik ben dus op zoek gegaan naar een baan in Zeeland en botste op de vacature voor projectadviseur. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat dit juist inhield, maar veel elementen spraken me aan zoals de nadruk op samenwerking en advisering, het snijvlak tussen bestuur en ambtenarij, het technische van de subsidieregelgeving en ook van de innovatieve projecten die we steunen en de internationale context waarin we werken. Het is fijn om te werken met een diversiteit aan collega’s en ook buiten de provincie te kijken. Aan de slag gaan in deze job was voor mij een aangename verrassing.

De eerste projecten van de nieuwe programmaperiode gaan van start. Zijn er realisaties waar jij naar uitkijkt?

Dat is moeilijk kiezen. Eén van de projecten die ik opvolg, Beleefbare Schelde, is een toerismeproject met 22 partners en grote ambities. Hier zal ongetwijfeld veel te beleven zijn. Ook Offshore4Sure vind ik heel boeiend. Zij werken rond offshore energie en willen grote installaties op zee realiseren. Klimaatrobuust watermanagement gaat dan weer aan slag op de grens tussen Zeeland en Oost-Vlaanderen en wilt daar gemalen aanpassen en verbeteren. Deze diversiteit aan projecten is heel fijn. Ik kijk echt uit naar alle realisaties.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik ben getrouwd en heb 2 dochters van 7 en 4 jaar oud dus daar gaat veel tijd naartoe. Bovendien woon ik in een opknaphuis waar nog veel werk in zit. Ik heb ook een grote tuin en hou van tuinieren en moestuinen. Daarnaast houd ik van yoga, wandelen, fietsen en wielrennen, al moet ik dat laatste nog wat opbouwen. Als echte Zeeuw ben ik ook dol op het strand. Ik lees ook graag. Ik ben bang dat ik geen spannende onthullingen heb voor de lezers van de nieuwsbrief: ik heb geen vogelspinnen en ook geen tatoeages op mijn rug.

Met de zomervakantie voor de deur: wat zijn jouw plannen?

Ik heb een caravan en houd van kamperen: de natuur en de verse buitenlucht opzoeken. Deze zomer trekken twee weken naar de Vecht in Overijssel tegen de grens met Duitsland. Als lid van de lokale bib zal ik ook stapels boeken aanslepen en lekker rond het huis scharrelen.

Voor mensen die nog geen plannen hebben: welke plekjes in Zeeland kunnen ze ontdekken?

Ik woon er zelf nog maar twee jaar nadat ik twintig jaar weg ben geweest. Ook voor mij valt er dus veel te (her)ontdekken. De kust rond Vlissingen en Walcheren vind ik heel mooi, vooral in voor- en naseizoen als het strand heerlijk rustig is. De kust van Zeeuws-Vlaanderen is ook heel leuk, hier zijn veel mooie fietspaden door de duinen. Ik woon in de zak van Zuid-Beveland. Hier zijn veel kleine dijkjes en fruitboomgaarden en is het heel mooi wandelen en fietsen.

Nvdr: als je in de vakantie naar Zeeland zou willen trekken, neem dan zeker ook een kijkje bij één van de realisaties van eerdere Interreg-projecten.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!