Kantoren die meebewegen met hun bezettingsgraad
De manier waarop we werken verandert razendsnel. Hybride werken is de norm geworden, maar dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Kantoren blijven grotendeels leeg, terwijl verlichting, verwarming en koeling onnodig energie verbruiken. Het Nederlandse Tech2Change en Vlaamse Voxdale schakelen met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland AI en IoT in om kantoorruimtes efficiënter te beheren en in te delen.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 08/04/2025

Lege kantoren, hoge kosten
Hybride werken geeft werknemers meer flexibiliteit in hun werkschema's, wat leidt tot lage en inconsistente bezettingsgraden van kantoren. Hierdoor blijven veel ruimtes ongebruikt gedurende grote delen van de week, terwijl energieverbruik en schoonmaakdiensten doorgaan alsof ze volledig bezet zijn. Traditionele kantoorbeheersystemen zijn niet flexibel genoeg om deze schommelingen op te vangen. Resultaat: verspilde energie, verhoogde operationele kosten en een negatieve impact op het milieu.
"Veel bedrijven worstelen met lege werkplekken en hoge energiekosten," zegt Mohammad Taromirad, co-founder Tech2Change. "Ons doel is om kantoren slimmer en duurzamer te maken door technologie in te zetten die inspeelt op het flexibel gebruik van kantoorruimten."
AI en IoT voor realtime werkplekbeheer
Via het CrossRoads-project Dynamic Zones werken Tech2Change en Voxdale aan een systeem dat AI-technologie combineert met IoT-sensoren om kantoorruimtes dynamisch te beheren. Mohammad Taromirad: “Het systeem verzamelt data over bezetting en gebruikspatronen en genereert een kaart met kleurcodes om bureaus dynamisch toe te wijzen op basis van realtime gegevens, samenwerkingsbehoeften en door het bedrijf gedefinieerde regels. Hierdoor worden beschikbare ruimtes optimaal benut en wordt onnodig energieverbruik verminderd. Bovendien willen we tot een plug-and-play systeem komen dat een minimale installatie vraagt en eenvoudig kan worden toegepast in bestaande kantooromgevingen.”
Tech2Change brengt expertise in AI en hybride werken in, terwijl Voxdale de hardware en gebruikersinterface ontwikkelt. Het doel is om een schaalbare, aanpasbare oplossing te ontwikkelen die voldoet aan de industrienormen en kan worden toegepast op verschillende kantoorindelingen. Voor de integratie van AI in ingebedde systemen wordt kennis ingewonnen bij TU Eindhoven. De effectiviteit van de technologie zal getest worden bij Microlab in Eindhoven, in een realistische, flexibele werkomgeving.
Impact
Bart Verleije, CCO Voxdale: “De impact reikt verder dan alleen kostenbesparing. Werkplekken efficiënter indelen, leidt potentieel tot een energiebesparing van 30% en verkleint dus de ecologische voetafdruk van bedrijven. Daarnaast draagt het bij aan een betere samenwerking tussen collega’s en teams door spontane ontmoetingen en interacties te stimuleren. Werknemers ervaren een flexibelere en prettigere werkomgeving, wat hun tevredenheid en productiviteit ten goede komt.”
Subsidie
- Subsidiebedrag: 142.468,27 euro EFRO steun
- Projectpartners: Tech2Change en Voxdale
- Provincies: Noord-Brabant en Antwerpen
- Thema: industrie 4.0
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!