Kiss de Kempen!
In Turnhout, vlak bij het treinstation, maak je een prachtige wandeling door de natuur over het Belse Lijntje. Deze voormalige spoorlijn is nu een idyllisch wandel- en fietspad tussen Tilburg (NL) en Turnhout (BE). Hoewel het pad slechts een klein stukje van het centrum van Turnhout verwijderd is, kom je er meteen tot rust. En je bent niet alleen. Terwijl je tussen de bomen loopt, begeleid door het gezang van talloze vogels, zie je groepen wandelaars en fietsers even pauzeren aan het water. Families, vriendengroepen, ouderen. Zij hebben al ontdekt wat de waarde van dit pad is.
Door Jip Wolterinck
Interreg | 26/06/2024
Brabant kust de Kempen
Brabant kust de Kempen is een Interregproject waarbij het Belse lijntje centraal staat. De grensstreek tussen Tilburg en Turnhout biedt prachtige natuur en een rijke geschiedenis. Echter is het toeristische aanbod versnipperd; er is veel te beleven, maar het overkoepelende verhaal ontbreekt. De toerist weet vaak niet wat er nog meer te doen valt. Ook ontbreekt er nog een gedeelde streekidentiteit.
Dit project wil hier verandering in brengen. Met dertien partners, waaronder tien gemeenten, twee hogescholen en de coördinator Toerisme Provincie Antwerpen, streeft Brabant kust de Kempen ernaar om samenwerking in de grensstreek te versterken en duurzaam toerisme in de regio verder te laten groeien. Door het Belse lijntje verder te ontwikkelen met knooppunten, pauzeplekken en meer bekend te maken, verbindt Brabant kust de Kempen de regio. Daarnaast worden interessante toeristische bezienswaardigheden verbonden met dit pad. Denk aan de koloniën in Merksplas en Wortel, de Vallei van ’t Merkske en de Spoorzone in Tilburg. Zo worden de belevenissen in de regio met elkaar verbonden en wordt de regio aantrekkelijker voor langer verblijf!
De kiss-off
Afgelopen donderdag (13 juni) ging het project van start tijdens een feestelijke kick-off, of ‘Kiss-off’ zoals ze het zelf noemen. Wethouders, ambtenaren, gedeputeerden, partners en geïnteresseerden waren aanwezig om dit project een warme start te geven. Het enthousiasme in de ruimte was voelbaar. Onder het genot van Tilburgs drop, Turnhouts snoep en andere lokale lekkernijen, spraken Mireille Colson (gedeputeerde voor toerisme provincie Antwerpen), Stijn Adriaensens (schepen Turnhout) en Thomas Adams (wethouder Baarle-Nassau) over de weg naar de verschillende realisaties. Vervolgens werd het project officieel gestart.
Tussen alle gezelligheid door, spraken wij met Eva Geentjens, projectcoördinator Toerisme Provincie Antwerpen. Zij vertelde ons over de vele plannen:
“Het doel is om versnippering in de regio tegen te gaan. De gemeentes hebben veel te bieden qua cultuur en natuur. Aan de hand van verhalen willen we de toerist het gevoel geven meegenomen te worden in het gebied. Dit gaan we doen door het Belse lijntje verder te ontwikkelen. We gaan 10 knooppunten maken, die fungeren als rustpunt. Dit kan gaan over een picknicktafel of een informatiebord. Op drie van de tien knooppunten gaan we een beleving ontwikkelen, denk hierbij aan digitale toepassingen, interactieve media, VR, QR-code, land art,…
Bovendien gaan we verhalen zoeken. Dit wordt gedaan door kennisinstellingen. We gaan kijken welke rode draad er kan worden getrokken. Zo wordt het een ware belevingsroute. Hiernaast gaan we ook opleidingen en workshops organiseren voor bedrijven om met die verhalen mee te gaan. Zo kunnen zij deze verhalen gebruiken in hun eigen activiteiten en doorverwijzen naar andere belevenissen in de buurt.”
Grootse plannen dus.
Grensverhalen
Niet alleen delen Brabant en de Kempen toeristisch potentieel en prachtige natuur, Maar ook een boeiende geschiedenis. Denk aan de enclaves, de Hertogen van Brabant of de Dodendraad. Door deze grensverhalen verder in beeld te brengen, versterkt het project niet alleen de toeristische sector, maar ook de streekidentiteit. Er worden daarom ook veel bewoners, lokale verenigingen en ondernemers bij betrokken.
Lokale verhalen, een sleutelaspect van dit project dus. Waar komen die vandaan? De twee kennisinstellingen BUas en Thomas More nemen het voortouw. Zij gaan kijken welke grensverhalen toegepast kunnen worden en hoe de samenwerking te verbeteren en te professionaliseren.
Hoe gaan ze dat doen? Ze duiken in de archieven, lezen beleidsdocumenten over toerisme, culturele en historische thema’s en over de lokale identiteit. Bovendien zullen ze ‘walking interviews’ houden met personen die kennis hebben van toerisme in de regio. Zo kunnen de culturele en sociale kenmerken van de streek er goed in verwerkt worden.
Ook analyseren ze het toeristische ecosysteem van de regio. Door interviews af te nemen met ondernemers en enquêtes te houden onder bewoners en bezoekers, komen ze zo meer te weten over wie er naar de regio komt als toerist, wat er al aanwezig is en hoe de toeristische ervaring verbeterd kan worden voor alle betrokkenen, zowel de toeristen als de bewoners en ondernemers. De eerste resultaten van het onderzoek worden al dit najaar verwacht.
Ben je nog op zoek naar iets om te doen deze zomer? Overweeg dan zeker een bezoek aan deze streek. Het project is dan misschien net begonnen, is er nu al meer dan genoeg te doen voor een leuke vakantie dicht bij huis. Nieuwsgierig naar het project zelf? Klik dan op deze link om naar de website te gaan: Brabant kust de Kempen.
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!