Terug naar overzicht
Nieuws

Mierenzuur voor duurzame energieopslag

Een van de grote uitdagingen rond hernieuwbare energie is het veilig, efficiënt en langdurig opslaan ervan. Het Vlaamse Oxylum en Nederlandse DENS zien mierenzuur als een beloftevolle molecule voor duurzame energieopslag. De twee bedrijven brengen in een CrossRoads-project hun bestaande technologieën samen om het potentieel naar een hoger niveau te tillen.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 01/10/2024

Mierenzuur

Langdurige seizoensopslag met waterstof

Er bestaan al heel wat oplossingen voor korte termijn energieopslag (bv. batterijen), maar de opslag op lange termijn (dagen tot seizoenen) blijft duur en moeilijk. Waterstof biedt hier een oplossing want door groene waterstof te produceren met behulp van hernieuwbare elektriciteit (elektrolyse) kan je overtollige elektriciteit opslaan in deze hoogenergetische molecule.

Omdat het transporteren van waterstofgas veel energie kost en logistieke uitdagingen met zich meebrengt, wordt gekeken naar waterstofdragers of moleculen die waterstof binden, zoals methanol of ammoniak. Het gebruik en de opslag van deze chemicaliën brengt echter veiligheidsproblemen met zich mee: zo is methanol zeer brandbaar en vluchtig, en ammoniak is toxisch en de opslag vormt explosiegevaar.

Mierenzuur als waterstofdrager

Bert De Mot (Oxylum): “Mierenzuur is een molecule dat uiterst geschikt is voor langdurige opslag. Het is minder vluchtig dan methanol, wat betekent dat het minder snel verdampt en minder brandbare dampen vormt in geval van lekkage. Bovendien zijn de toxiciteitsrisico’s veel lager dan bij ammoniak.”

“Wij hebben met Oxylum een technologie ontwikkeld om CO2 met behulp van hernieuwbare elektriciteit en water, via elektrolyse om te zetten in mierenzuur. Onze Nederlandse partner DENS beschikt over een technologie om waterstof en elektriciteit te recupereren uit mierenzuur. Door onze technologieën samen te brengen en systemen met elkaar te integreren kunnen we gezamenlijk het potentieel van deze molecule als opslagmedium onderzoeken.”

formic acid LOHC cycle
Formic acid LOHC (Liquid Organic Hydrogen Carrier) cycle - Foto: DENS & Oxylum

Impact

Tim Wissink (DENS): “Ons project bevindt zich op het snijvlak van innovatie en duurzaamheid, en speelt een fundamentele rol in de overgang naar een meer duurzame en gezonde samenleving. Door de focus te leggen op de elektrochemische omzetting van CO2 naar mierenzuur, en vervolgens dit mierenzuur te gebruiken als een schone energiedrager, dragen we direct bij aan de reductie van de uitstoot van schadelijke stoffen zoals NOx en fijnstof, die momenteel nog volop geproduceerd worden door dieselgeneratoren op bouwplaatsen en andere locaties. We zien hiermee dan ook een praktische oplossing voor bv. de bouwsector, die in toenemende mate geconfronteerd wordt met strikte regelgeving omtrent stikstofemissies.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.507,3 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Oxylum en DENS Production
  • Provincies: Antwerpen en Noord-Brabant
  • Thema: duurzame energie

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!