Terug naar overzicht
Nieuws

Mooi opkomst voor Expert Day over biobased materialen

Op 14 november 2024 organiseerde Pixii, ondersteund door de projectpartners uit het project CASCO, een studiedag rond het gebruik van natuurlijke materialen in de bouwsector.

CASCO Carbon Sink Construction | 22/11/2024

Mensen tijdens de Expert Day
Pixii

 

Met meer dan negentig deelnemers, sprekers ingerekend, is het duidelijk dat biobased bouwen goed op weg is om door te breken in de bouwwereld. Onder het publiek vonden we veel architecten en ingenieurs, specialisten uit studiebureaus en de energiesector en ook heel wat studenten uit bouwkundige hogeschool- en universitaire opleidingen.

Met CASCO willen de projectpartners voor de grensregio Vlaanderen-Nederland een ecosysteem uitbouwen voor het opschalen van het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen. Deze materialen slaan in hun groeifase CO2 op (carbon sink) en doen zo de materiaalgebonden CO2-uitstoot van gebouwen dalen.

Gereputeerde bedrijven als De Noordboom en Eurabo waren aanwezig met een stand. Veel mensen, zeker studenten, namen de tijd om daadwerkelijk te ervaren hoe natuurlijke materialen in de hand liggen en aanvoelen. Wie dat heeft geprobeerd, begrijpt direct waarom vaklieden graag met biobased materiaal werken. Ook opmerkelijk: partner Seedscope Insight presenteerde op zijn stand materialen gemaakt uit reststromen van sorghum, een oude graansoort. Geteeld in Nederland en met een enorm potentieel voor biobased toepassingen.

In zes presentaties werden de uitdagingen toegelicht om natuurlijke bouwmaterialen als volwaardig en superieur alternatief in de markt te zetten. Gie Steenput (Avans MNEXT) ging in op het ontwerpen met snel hernieuwbare materialen. Aansluitend schetste Wim Huntjes van de Vakgroep Strobouw een technisch kader voor strobouw. Lydia Fraaije (FRAAi architecten) zoomde in op biomimicry en nam de natuur als voorbeeld. Rein Dessers (Earth Plant & Fiber) stelde een nieuwe nature based ketencoalitie voor die samenwerking organiseert tussen leveranciers van lokale reststromen en lokale bedrijven. Sven Mouton (CRU! Architecten) gaf tekst en uitleg bij bouwen met bamboe en Kjell Keymolen (Karibu Architecture) sloot af met het belang van lowtech en participatieve processen.

Dit artikel verscheen eerder op pixii.be.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!