Terug naar overzicht
Nieuws

Nieuwe kansen voor de arbeidsmarkt

Grensoverschrijdende initiatieven die onderwijs en arbeidsmarkt beter met elkaar verbinden, komen ook in het nieuwe programma van Interreg Vlaanderen Nederland in aanmerking voor subsidies. We vroegen aan Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, Werk en Flankerend Onderwijsbeleid van de provincie Antwerpen (B), welke kansen zij ziet.

Interreg | 20/12/2021

Kathleen Helsen Provincie Antwerpen

 

Door Kathleen Mostien

“De afgelopen 7 jaar hebben we binnen dit thema heel wat mooie initiatieven kunnen ondersteunen. Ik denk bijvoorbeeld aan GHLOBO, een project waarin we realistische leeromgevingen creëren voor jongeren, of Blijf aan Z, waarmee we werknemers uit de zorgsector langer aan de slag kunnen houden door een nieuwe organisatie van de werkvloer.

De volgende programmaperiode biedt mogelijkheden om daar verder op door te werken. Er zijn dus kansen tot verdieping, maar er is in het nieuwe programma ook ruimte om een aantal zaken breder aan te pakken.”

Wat bedoelt u daarmee?

“Er is meer aandacht voor kwetsbare groepen. Dat is goed nieuws. Er is ruimte voor projecten met flankerende maatregelen, die er mee voor moeten zorgen dat àlle talenten hun plaats vinden op de arbeidsmarkt. Er wordt vandaag naar mijn gevoel nog te veel in dezelfde vijver van arbeidskrachten gevist. We moeten die zoektocht verruimen.

Ook projecten waarin je sleutelt aan de arbeidsorganisatie zijn mogelijk. Dit kan een troef zijn voor sectoren waarin het moeilijk is om geschoold personeel te vinden. Hoe kunnen we via een andere manier van werken of de implementatie van bepaalde innovaties de druk door het tekort aan personeel verlichten? Ik kijk alvast uit naar inventieve antwoorden op die vraag.”

Zijn dan enkel projecten voor kwetsbare groepen of knelpuntberoepen mogelijk?

“Zeker niet! Ook de sectoren die in het middelpunt staan van een transitie naar een slimmere en groenere economie, zoals energie en logistiek, komen aan bod. Ik zie daar kansen voor nieuwe curricula, aangepaste opleidingsinfrastructuur, levenslang leren, enzovoort. Innovatie is belangrijk, maar we moeten er ook voor zorgen dat alle huidige en toekomstige werknemers mee kunnen.”

Kathleen Mostien is projectadviseur voor de provincie Antwerpen

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!