Terug naar overzicht
Nieuws

Slim advies voor duurzame actie

Bedrijven staan voor de uitdaging om hun bedrijfsmodellen aan te passen naar diensten en producten met minimale CO2-uitstoot en duurzaam materiaalgebruik. Om hen daarbij te helpen, werken de Vlaamse kmo werecircle en Nederlandse mkb Padriac (Greenaumatic) via een CrossRoads-project een kompas uit voor duurzame actie.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 12/09/2024

Advaice liggend

Het bos door de bomen laten zien

Geert Vaes, medeoprichter werecircle: “Terwijl grote bedrijven zich – deels door de komst van de CSRD-rapportageverplichting – volop voorbereiden op een klimaatneutrale en circulaire toekomst, loopt een groot deel van de kmo’s jammerlijk verloren in het bos van ‘wat moet’ (wettelijke verplichtingen die eraan komen) en ‘wat kan’ (strategische keuzes). Daardoor komen ze niet toe aan concrete actie op korte termijn en strategische partnerschappen. Via dit project willen we hen ondersteunen, samen met Padriac (Greenaumatic) waarmee we al geruime tijd samenwerken.”

werecircle inspireert, adviseert en ondersteunt organisaties die duurzaam en circulair willen ondernemen. Ze maken de economische, ecologische en maatschappelijke waarde van circulaire ondernemen tastbaar en helpen dit te bereiken. Padriac (Greenaumatic) richt zich op het leveren van datagestuurd advies en rapportage over duurzaamheid, met een focus op kleine en middelgrote bedrijven. Dit doen ze door toegankelijke ESG (Environmental, Social en Governance)-softwareoplossingen aan te bieden, waarmee bedrijven eenvoudig hun duurzaamheidsdata kunnen verzamelen, analyseren en rapporteren.

Strategische beslissingen met hulp van AI

Anne Froidmont, medeoprichter werecircle: “De voorbije jaren werkten we met Greenaumatic templates en processen uit om bedrijven te ondersteunen in het uitwerken en de implementatie van hun circulaire ambities en ESG-strategie. Daar lieten we artificiële intelligentie op los en zo kwamen we tot een AI chatbot, genaamd ‘AdvAICE’. Dat staat voor ‘slim Advies, gegenereerd door AI om de transitie naar de Circulaire Economie te versnellen’. Deze tool werd intussen uitvoerig getest in de fietssector en is voor ons onmisbaar geworden in onze dagelijkse werking.”

Patrick De Veer, oprichter van het concern rond Padriac en Greenaumatic: “Via dit CrossRoads-project willen we AdVAICE verder professionaliseren, optimaliseren en uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. Op die manier evolueren we van een werkend prototype voor intern gebruik, naar een commercieel gevalideerd product dat de referentietool wordt om op basis van datagedreven inzichten strategische beslissingen te nemen met betrekking tot duurzame actie.”

Visual van de tool
Foto: werecircle en Greenaumatic

Impact

Patrick De Veer: “We willen circulaire actie op grote schaal ondersteunen. Daarom richten we ons op accountants, sectororganisaties en intermediairen om bedrijven te ondersteunen in hun transitie naar een duurzame toekomst. Ons uiteindelijke doel is om kleine en middelgrote bedrijven meer inzichten te bieden in de circulaire waardeketen en hen te stimuleren om partnerschappen op te zetten. Enkel door samen te werken kunnen we oplossingen creëren voor de complexe uitdagingen waar we voor staan.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.999,99 euro EFRO steun
  • Projectpartners: werecircle en Padriac (Greenaumatic)
  • Provincies: Vlaams-Brabant en Noord-Brabant
  • Thema: duurzaam ondernemen

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!