Uit bevraging blijkt: biobased bouwmaterialen zitten in de lift
Een sectorbrede bevraging van Universiteit Gent toont aan dat het aandeel aan biobased isolatie- en bouwmaterialen toeneemt in de Belgische en Nederlandse bouwsector.
CASCO Carbon Sink Construction | 20/05/2025

Hoe evolueert de toepassing van biobased isolatie- en bouwmaterialen in België en Nederland? Met welke materialen zijn bouwprofessionals vertrouwd en met welke net niet? Een recente bevraging toont aan dat het aandeel biobased materialen in beide landen toeneemt.
Universiteit Gent lanceerde in het kader van het project CASCO Carbon Sink Construction een sectorbrede bevraging om een eerste zicht te krijgen op de toepassing van biobased isolatie- en bouwmaterialen in de Belgische en Nederlandse bouwpraktijk.
Daarnaast koppelt het onderzoek terug naar een eerdere bevraging uit 2020 die Universiteit Gent, Odisee Hogeschool en Buidwise uitvoerden binnen het TETRA-project ‘To bio or not to bio’. Zo brengt het onderzoek meteen in kaart of én hoe de bouwpraktijk de afgelopen vijf jaar evolueerde.
Houtvezel en houtwol koploper, kalkhennep en stro winnen terrein
De resultaten van de bevraging tonen een groei in de toepassing van de isolatiematerialen houtvezel, houtwol en cellulose. Een merkbare evolutie in vergelijking met 2020 toen de respondenten antwoordden dat ze de voorkeur gaven aan minerale wol, PUR/PIR en EPS.
Algemeen zitten biobased isolatiematerialen in de lift. Een groter deel van de respondenten geeft aan deze materialen, waaronder ook kalkhennep en stro, frequenter toe te passen. Zowel bij aannemers als architecten zijn houtvezel- en houtwolisolatie de favorieten. Bij de keuze van de materialen zijn vooral de producteigenschappen en de milieu-impact doorslaggevend.
Daarbij geven de respondenten aan dat ze op zoek zijn naar betrouwbare informatie over drukvaste isolatiematerialen zoals glasschuimgranulaat, schelpen en kurk. Ook gras, kalkhennep en gerecycleerd textiel worden genoemd.

Brede inzetbaarheid
Uit de bevraging blijkt dat structurele elementen en afwerkingsmaterialen van biobased oorsprong sterk ingeburgerd zijn binnen de bouwsector. Vooral houtachtige plaatmaterialen genieten de voorkeur, typisch in combinatie met houtskeletbouw met massief balkhout als structuur. Gipsvezelplaten zijn koploper voor de binnenafwerking.
Biobased materialen zijn voor Belgische en Nederlandse bouwprofessionals een populaire keuze om toe te passen in houtskeletwanden, als binnenisolatie of in een hellend dak. Ook in spouwmuren en platte daken neemt het gebruik van biobased materialen procentueel toe in vergelijking met 2020.
Als er niet voor biobased materialen gekozen wordt, dan zijn de prijszetting, het gebrek aan praktische informatie en de nadrukkelijke vraag van de klant om met andere materialen te werken de belangrijkste oorzaken.

Uit eigen overtuiging
De omschakeling richting biobased bouwmaterialen betekent een serieuze aanpassing van de traditionele manier van werken. Toch tonen de resultaten van de bevraging een toenemend gebruik van biobased isolatie- en bouwmaterialen aan in vergelijking met 2020.
Meer dan zeven op tien bevraagde bouwprofessionals kiezen bewust voor biobased materialen. Niet omdat het moet, maar omdat ze erin geloven. Deze gemotiveerde bouwprofessionals informeren actief hun klanten over de mogelijkheden van biobased bouwen, ook als de klant hier niet expliciet om vraagt.
De beschikbaarheid en kwaliteit van de technische documentatie zijn cruciaal om het vertrouwen van de klant te winnen. De grootste verbeterpunten zijn volgens de sector de beschikbaarheid en geschiktheid van instrumenten om goede keuzes te maken.
Contact
Wil je meer informatie over het opzet van deze bevraging? Neem dan contact op met Ruben Van den Bossche van de onderzoeksgroep Bouwfysica via ruben.vandenbossche@ugent.be.
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!