Terug naar overzicht
Nieuws

Verslag derde begeleidingsgroep

Op donderdag 3 oktober vond alweer de derde begeleidingsgroep plaats van

ENERGLIK | 08/10/2024

DSC00155

Verslag en presentatie van de derde begeleidingsgroep

Op deze pagina bieden we je een kort overzicht van de belangrijkste bevindingen en vorderingen binnen het project ENERGLIK.
Wil je er graag helemaal induiken?

Dan vind je hier de presentatie van de begeleidingsgroep.
En hier vind je het verslag van de begeleidingsgroep.

De vier innovatietrajecten

Binnen het project ENERGLIK zijn er 4 innovatietrajecten: een CO2-installatie, schermen, ontvochtiging en schimmelsensoren.
De CO2 -installatie is ondertussen gearriveerd op Thomas More. Het gaat om een Single stage PSA installatie met een feedback loop. Het energieverbruik moet nog gemeten worden, net zoals de recovery. Het toestel is al elektrisch aangesloten, maar echte testen moeten in komende jaar nog plaatsvinden. Rookgassen gaan via de ontvochtigingstank en koeling naar de tanks waar de CO2/N2 scheiding zal plaatsvinden.

Damptransport door schermen wordt veroorzaakt door diffusie doorheen openingen in het scherm en niet-uniforme convectie. Dit is de overgang tussen twee verschillende lagen. Damptransport door luchtbeweging doorheen schermen is hierbij verwaarloosbaar omdat er onvoldoende wind in een serre aanwezig is. Wanneer je een micro geperforeerd scherm neemt zal er condens ontstaan verder weg van de openingen en niet dichtbij deze openingen. Energie-efficiëntie bij ontvochtiging is meer dan 100%. Dit wil zeggen dat schermen een economisch haalbare techniek zijn om tot energie-efficiënte ontvochtiging te komen. Dit kan nog verder geoptimaliseerd worden. In het tweede deel wordt er gewerkt rond ontwikkeling van nieuwe EB-schermen.

Wat betreft de ontvochtiging zal er aan de dampwarmtepomp verder worden gewerkt op UGent. Op PSKW wordt een ander type voorzien door Maurice Kassenbouw. Deze laatste voorziet ook een ontvochtigingssysteem bij Botany. Deze wordt geïnstalleerd in oktober voor aanvang van de teelt.

Bij de schimmelsensoren blijft het de bedoeling om een werkend prototype te bouwen en dit nadien in de teeltproeven uit te testen. Voorlopig is het lastig werken door de moeilijke opkweek van Botrytis cinerea.

DSC00188

Energie-efficiënte teeltsturing

In een eerste proef is er hier gekeken naar effect van CO2 op komkommerplanten. Temperatuur en RV worden dezelfde gehouden in de drie objecten. Wanneer er geen CO2 gedoseerd werd, was de plant het grootst, vruchtgewicht komkommer was klein. De volgende proeven worden gepland.

Afgelopen jaar is er in de tomatenproef op PSKW AC folie getest boven aan en onderaan licht dubbele aluminium nachtscherm met reflecterende zijde naar buiten toe gericht. Er was geen ontvochtiging aanwezig. Er werd 51% energie bespaard. ’s Nachts werd er 57% bespaard en overdag 44%. Er waren langere planten in de ENERGLIk afdeling owv minder licht. Het schermpakket nam hier heel wat licht weg (8% lichtverlies in totaal). Bronski tomaten hadden iets minder groeikracht. Er was ook meer botrytis aanwezig in de ENERGLIK-afdeling. Bij Bronski was er 4% productieverlies owv lager vruchtgewicht (2%). Tobinaro had 1% minder productieverlies. Bronski had 5% minder omzet en Tobinaro 3% minder omzet. In de laatste fase van de teelt zal nu ethyleen, toegevoegd worden.

Bij de paprikaproef op PCH zijn er twee Luxous schermen gebruikt in de referentie afdeling. In de ENERGLIK afdeling zijn er 3 schermen: Onderaan hangt een plastic folie, bovenaan is er aan ene kant een dagscherm en andere kant een nachtscherm. Deze kunnen niet samen gesloten worden. Een Air&Eenrgy systeem is aanwezig voor ontvochtiging. Bedoeling was om in ENERGLIK serre het aantal schermuren zo hoog mogelijk te houden. Er is een totale energiebesparing van 49%. ’s Nachts is er 63% besparing. Ontvochtiging vraagt hier 20% van totale energieverbruik. De totale productie ligt hier ook 5% hoger en is te verklaren door hogere hoeveelheid licht (12%). De energie-efficiëntie is hierdoor ook gestegen (47%). De cumulatieve omzet is 6% hoger voor de ENERGLIK afdeling.

De komkommerproef bij Botany start 24 oktober.

DSC00216

Praktijktesten, evaluatie en perspectieven

Tomerel wordt de nieuwe demopartner binnen ENERGLIK. Er zal hier een extra energiescherm geïnstalleerd worden in een onbelichte tomatenteelt (zodat er 2 schermen zijn). Op de bovenste tralie ligt een Luxous 1147 en op het onderste dradenbed komt een H2NO Luxous scherm. Er zal een geoptimaliseerde klimaat-en schermsturing gebruikt worden.

Op PCH zal in 2025 een rode paprika geteeld worden. Er zal op 5 december 2024 opgeplant worden. Er zullen opnieuw 3 schermen gebruikt.

Bij PSKW zal er op 18 december een nieuwe planting gebeuren. Het actieve ontvochtigingsysteem van MKB zal hier geïnstalleerd worden. De folie zal naar onder verplaatst worden. Bovenaan komt het walki-scherm (23CW) met een veel kleiner schermpakket.

In Botany zal in 2025 nog een tweede onbelichte komkommer teelt komen.

Bij evaluatie van gestandariseerde meetprotocollen zetten we verschillende rekenmethodes naast elkaar. WUR heeft een schermtool ontwikkeld waar binnen alle data van de ENERGLIK schermen vergeleken kunnen worden. In je output krijg je een idee van wat je schermen doen (temperatuur, vocht, licht, energieverbruik). Op die manier kan je de verschillende componenten in het resultaat uiteen rafelen (welk deel komt van schermen, …). Model en effectieve metingen bij PCH komen goed overeen.

Een LCA analyse zal uitgevoerd worden van alle innovatietrajecten en op alle teelten. Hier werden energie, technologie, materialen,… allemaal meegenomen in de berekening. Alle factoren worden hier meegenomen in een dimensie-loos getal.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!