Terug naar overzicht
Nieuws

Hoe landt jouw zorginnovatie in Vlaanderen of Nederland?

Innoveren in de zorg is sowieso al geen sinecure. Met je innovatie een landsgrens oversteken, maakt het nog wat uitdagender. Een ander land brengt andere regels en andere zorgstelsels met zich mee. Samenwerking over de grens vergemakkelijkt niet alleen de toegang tot de markt, maar levert je ook extra kennis en een uitgebreider netwerk op. Het is dan ook cruciaal voor succes. 

Gelukkig zijn er zowel in Vlaanderen als Nederland heel wat organisaties die jou kunnen ondersteunen en verbinden met relevante kennisinstellingen, zorgorganisaties en andere ondernemers. Onze regionale CrossRoads adviseurs vertellen je bij welke organisaties je zoal terecht kan met jouw zorginnovatie.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 20/02/2024

Adviseurs regio

Provincie Zuid-Holland

Liesbeth Leurs (Business developer InnovationQuarter) tipt volgende organisaties in de provincie Zuid-Holland:

Leiden Bioscience park

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) clustert hoogwaardig onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsleven in de biowetenschappen en life sciences. Het stimuleert innovatie en verbindt ecosystemen in een brede waaier aan projecten. Je kan er meewerken aan baanbrekende ideeën en brainstormen met andere scherpzinnige ondernemers, onderzoekers, academici en wetenschappers. Het LBSP biedt ook ondersteunende programma's, incubatoren en financieringsmogelijkheden voor innovatieve startups en scale-ups.

Medical Delta

Medical Delta is een interdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 360 wetenschappers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen. Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan technologische oplossingen voor de zorg. Medical Delta stimuleert en versnelt innovatie in de zorgsector met living labs en fieldlabs.

Rotterdam Square

Rotterdam Square brengt experts binnen de gezondheidszorg, wetenschap en technologie uit de academische wereld en de industrie bij elkaar om nieuwe Health&Tech producten en diensten te ontdekken, innovaties te versnellen en zorgoplossingen voor de toekomst te creëren.

ZorgTech

Het innovatieprogramma ZorgTech van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter laat kansrijke innovaties de weg naar de gezondheidszorg sneller vinden. Vanuit dit programma heeft InnovationQuarter een breed netwerk opgezet en bieden ze ondersteuning aan bedrijven bij het opschalen van hun technologische oplossingen in de gezondheidszorg.

Bij ZorgTech zijn verschillende bestaande field- en livinglabs aangesloten, waaronder Basalt SmartLab (focus op innovatie voor revalidatie) en Create4Care (veiligere patiëntenzorg en een verbetering van het arbeidsproces voor medewerkers).

Zeker voor medische ontwikkelingen en validatietrajecten, helpt het als iemand het Nederlandse zorgsysteem van binnen en van buiten kent en al bekend is binnen bepaalde organisaties. Deuren openen vlugger en je belandt sneller bij de juiste persoon. Samenwerking vergemakkelijkt dus het betreden van de Nederlandse markt.”

Liesbeth
Liesbeth Leurs
Business developer InnovationQuarter

Provincie Noord-Brabant

Lotte Konings (Business developer Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) geeft volgende organisaties mee in de provincie Noord-Brabant:

LifetecZone

LifetecZONe is hét netwerk voor ondernemers die opereren in Life Sciences en Medische Technologie. Het gaat vooral om kmo’s gevestigd in Zuid-Nederland (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland), maar het netwerk staat ook open voor kennisinstellingen, zorgaanbieders, overheden en organisaties in en buiten de regio. Kennis en ervaring wordt informeel en in vertrouwen gedeeld.

Care Innovation Centre

Het Care Innovation Center ondersteunt en stimuleert slimme oplossingen die de zorg beter maken. Daarnaast legt het verbindingen tussen ontwikkelaars en gebruikers. Het Care Innovation Center heeft vanuit de projecten CrossCare, SEAS2Grow en Gezonde Mening de afgelopen jaren verschillende lifetests en cocreatie-sessies verzorgd.

Slimmer Leven

De coöperatie Slimmer Leven is een zorginnovatienetwerk dat maatschappelijke en economische uitdagingen rond gezondheid en vitaliteit aanpakt. Ze kijken wat er nodig is om deze uitdagingen te overwinnen en zo oplossingen te versnellen. Ze doen dit o.a. met proeftuinen waarin wordt geëxperimenteerd en innovatie toepasbaar wordt voor eindgebruikers.

Innovation meets Hospital

Tot slot wijst Lotte nog op de sessies ‘Innovation meets Hospital’ van The Gate: “Geen organisatie, maar wel een interessant initiatief dat de afstand tussen medtech startups en ziekenhuizen uit de regio (Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis, St. Anna Ziekenhuis en Elkerliek) verkleint. Je pitcht je oplossing en innovatiemanagers van deze ziekenhuizen denken tijdens deze sessie kritisch mee over jouw propositie. Ze geven antwoorden op vragen rond systeemintegratie, het vergaren, opslaan en inzetten van data, de toepasbaarheid binnen ziekenhuizen, etc.”

Provincie Limburg (NL)

Lisette Tilmans (Business developer LIOF) wijst op de Brightlands Campussen en academische werkplaatsen in Nederlands Limburg:

Brightlands campussen

Op vier Brightlands innovatiecampussen in de Provincie Limburg werken dagelijks 30.000 ondernemers, onderzoekers en studenten. Brightlands is er voor bedrijven die zich bezighouden met de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid of digitalisering. Startups, kmo’s of grote ondernemingen vinden er de kennis, talenten en faciliteiten om te starten, groeien en innoveren.

De campus in Maastricht huisvest Medace, een dienstverlener gericht op het sneller en efficiënter realiseren van medische innovaties (implantaten, celtherapie en producten voor regeneratieve geneeskunde) aan patiënten. Het model van Medace is gebaseerd op een leer-/werkomgeving. Medace biedt een team aan met kwaliteits- en operationele professionals in een volledig biomedische faciliteit (bijvoorbeeld cleanrooms en apparatuur). Het Medace-team begeleidt jou – en je team – bij het ontwikkelen van jouw hulpmiddel volgens de geldende regelgeving, terwijl je samen jouw product van klinische kwaliteit produceert.

Academische werkplaatsen

Academische werkplaatsen verbinden mensen uit de praktijk, het beleid, onderzoek en onderwijs werken er samen aan projecten waarbij zij kennis en ervaring uitwisselen. LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Nederlands Limburg kan jou als Vlaamse ondernemer connecteren met de Academische Werkplaats Ouderenzorg en Academische werkplaats Hulpmiddelen.

Quote Joris

Nederland nationaal

Op nationaal niveau zijn Health Holland en ‘Zorg voor innoveren’ interessante bronnen voor zorginnovatoren:

  • De website Zorginnovatie.nl is onderdeel van Health~Holland en is een open platform en community waarop iedereen zijn of haar zorginnovatie kan delen. Ze werken nauw samen met zorginstellingen, verzekeraars en investeerders die op zoek zijn naar zorginnovaties.
  • In de kennisbank van Zorg voor innoveren vind je informatie over innoveren in de zorg in Nederland en het gehele implementatieproces: licenties, opschaling, internationalisering en nog veel meer.

Vlaanderen

Yves Ozog (Bedrijfsadviseur VLAIO Team Bedrijfstrajecten) geeft de volgende organisaties in Vlaanderen mee die jou kunnen ondersteunen:

Medvia

De speerpuntcluster Medvia richt zich op de kruisbestuiving tussen biotech, medtech en digitale technologieën. Door nauwer samen te werken, krijgt de innovatiekracht en competitiviteit van het hele Vlaamse gezondheidszorgecosysteem een boost. De cluster heeft als missie om middels samenwerking slimme oplossingen te ontwikkelen en de positie van Vlaanderen als dé Europese hotspot voor healthtech te verankeren.

In4care

In4care is een dynamische en creatieve ledenorganisatie die ontstaan is vanuit de zorginstellingen zelf. Gedreven door de noden van de zorg, brengt In4care vandaag zorginstellingen, startups, bedrijven, kennisinstellingen en andere zorginnovatiepartners samen om innovaties in zorg en welzijn te realiseren. In4care staat voor creativiteit, snelheid, future-thinking, en can-do mentaliteit.

imec.istart

Het imec.istart programma richt zich op startende bedrijven die producten met innovatieve technologieën willen lanceren, met een werkend ‘proof-of-concept’. BlueHealth Innovation Center powered by imec.istart, stimuleert innovatie in de zorg via een ondersteuningsprogramma van 12 weken waar HealthTech ondernemers worden klaargestoomd voor hun eerste investering.

Blikopener

Meer dan tweeduizend gemotiveerde onderzoekers van de Vlaamse hogescholen verrichten praktijkgericht onderzoek en stellen hun opgebouwde kennis en expertise ter beschikking via Blikopener. Via een uitgebreid intakegesprek helpen ze je graag verder bij de speurtocht naar oplossingen van praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Dit kan via dienstverleningsopdrachten (bv. vooronderzoek) of studentenprojecten (bv. rond technische haalbaarheid).

FRIS onderzoeksportaal

Tot slot wijst Yves nog op het FRIS onderzoeksportaal: “Een nuttige bron met informatie over onderzoekers, hun projecten en publicaties. Zo vind je sneller je weg naar experten en hun expertise om gericht fundamentele kennis aan boord te halen tijdens ontwikkelingen binnen je bedrijf.”

Op de website van VLAIO vind je een uitgebreid overzicht van organisaties in Vlaanderen.

Geef jouw zorginnovatie een boost met CrossRoads!

Wil jij je markt vergroten richting Vlaanderen of Nederland, kennis verwerven of je netwerk uitbreiden om jouw innovatie te versterken? Dan is CrossRoads interessant voor jou!

Tussen 1 maart en 26 april staat de tweede subsidieoproep open. Ga na of je in aanmerking komt.Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!