Offshore For Sure (O4S)
Hernieuwbare energie op zee krijgt een flinke impuls! 15 partners uit Vlaanderen en Nederland bundelen hun expertise in het Offshore For Sure-project om de energietransitie op zee te versnellen.
Onze kusten zijn gezegend met een overvloed aan energiebronnen, waaronder getijden- en golfenergie. De ontwikkeling van een CO2-vrij energiesysteem met minder afhankelijkheid van gas is een vraag die speelt op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau. En de regio moet uiteraard veilig blijven. Daarom is de behoefte aan integrale oplossingen voor klimaatmitigatie en klimaatadaptatie groot. Met toenemende installaties op zee is ook integrale aandacht voor cybersecurity van belang.
Veelbelovende offshore energieoplossingen
Vijf ontwikkelaars van energieoplossingen bundelen daarom hun krachten in Offshore For Sure (O4S), ondersteund door specialisten uit België en Nederland. Deze vijf demonstratieprojecten zijn innovatieve oplossingen van technologie ontwikkelaars met een track-record op het gebied van getijdenenergie, golfenergie, offshore drijvende zonne-energie en energieopslag.
Voortgang
Het Offshore For Sure-project introduceert de Virtual Cockpit: een digitaal dashboard dat op overzichtelijke wijze de voortgang van technologieontwikkelaars en projectactiviteiten toont. Via staafdiagrammen wordt het behaalde percentage van de doelstellingen visueel weergegeven. Dit dashboard wordt elk kwartaal geüpdatet, zodat belanghebbenden altijd goed geïnformeerd zijn over belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling en transparantie wordt geboden. Onder de visual vindt u een aanvullende toelichting in tekstvorm.
November 2024 - Het Offshore For Sure-project boekt gestaag vooruitgang richting het doel om innovatie in offshore hernieuwbare energietechnologieën te versnellen. In de afgelopen periode zijn de volgende resultaten behaald:
WP 2 Communicatie en voorlichting
- De communicatiestrategie van het project is ontwikkeld en gedeeld met de partners.
- Actieve promotie via sociale media en persberichten is in volle gang, met meer dan 33 communicatieactiviteiten afgerond.
- Een hoogtepunt van 2024 was onze deelname aan het Europa Paviljoen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam.
- De voorbereidingen voor evenementen, waaronder workshops en demonstraties, zijn in volle gang. We zijn van plan om in 2026 ons slotevenement te organiseren in samenwerking met de International Conference on Ocean Energy, die dat jaar in Den Haag plaatsvindt.
WP 3 Technologie- en dienstenontwikkeling
- Uitvoeringsplannen voor vijf offshore energietechnologieën zijn afgerond, waaronder twee getijdenturbine-oplossingen, golfenergie, energieopslag en drijvende zonnepanelen.
- De eerste simulaties en componententests worden uitgevoerd, met een focus op milieu-impact en technische haalbaarheid.
- Partners werken aan het verkrijgen van vergunningen voor demonstratielocaties, met tijdlijnen voor de installatie van drijvende zonnepanelen, een pilot golfenergiesysteem en getijdenturbine.
- Twee Digital Twins worden ontwikkeld voor slim onderhoud en prestatieoptimalisatie.
WP 4 Markt en certificering
- Er wordt gewerkt aan certificeringskaders voor nieuwe technologieën, met als doel het vergroten van investeerdersvertrouwen en schaalbaarheid.
- Onderzoek naar de rol van offshore energieopslag bij netstabiliteit is gestart, samen met beleidsaanbevelingen voor regelgevende harmonisatie tussen Nederland en België.
WP 5 Educatie en Training
- Deftiq heeft de eerste online cursus over cybersecurity voor offshore assets uitgebracht en werkt aan nieuwe cursussen.
- Een Advisory Board voor educatie is opgericht met deelnemers uit zowel Nederland als België.
- Er zijn verschillende masterclasses georganiseerd over multi-use en cybersecurity, gericht op een specifiek publiek.
Het project is een voorbeeld van samenwerking tussen industrie, onderzoek en publieke partners, en stuwt de offshore hernieuwbare energiesector naar een duurzame toekomst. Blijf op de hoogte voor verdere updates terwijl we blijven innoveren en impactvolle resultaten leveren!