Otter over de grens
De otter is terug! Een grensverleggend avontuur voor een gezonder milieu en een levendige natuur.
Ontsnippering en infrastructuur voor de otter
De otter breidt zijn leefgebied vanuit het noorden van Nederland uit naar de grensregio. Om deze dieren te beschermen en hun migratie te ondersteunen, werkt dit werkpakket aan het ontsnipperen van infrastructurele knelpunten. Dit voorkomt dat otters slachtoffer worden in het verkeer en helpt ook andere fauna zoals boom- en steenmarter, hermelijn, wezel, das, waterspitsmuis, bever en amfibieën.
Wat is ontsnippering?
Ontsnippering houdt in dat we barrières in het landschap, zoals wegen en kanalen, doorbreken of aanpassen zodat dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Dit doen we door faunatunnels, wildroosters, verkeersdrempels, looprichels en andere maatregelen te plaatsen.
Expertise en samenwerking
In Nederland is al veel ervaring opgedaan met ontsnippering. In Vlaanderen is er, ondanks intensieve voorbereiding zoals het opstellen van het soortbeschermingsprogramma otter, nog onvoldoende budget voor uitgebreide maatregelen. Daarom richten we ons binnen dit project op Vlaamse knelpunten en werken we nauw samen met Nederlandse partners zoals ARK, Zoogdiervereniging, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat om technische fouten te vermijden en kennis te delen.
Geplande acties
1. Gesprekken met water- en wegbeheerders: Voortzetten van gesprekken om oplossingen te bespreken en knelpunten op de beleidsagenda te krijgen.
2. Effectieve ontsnippering: Selecteren en uitvoeren van knelpunten met behulp van verschillende ontsnipperingsmaatregelen. We ontwikkelen een handleiding met maatregelen die ook voor andere beheerders nuttig is.
3. Voorbereiding en uitvoering: Voor negen projecten worden concrete plannen gemaakt, vergunningen aangevraagd en bestekken uitgestuurd. Hierbij worden Nederlandse voorbeelden en aanbevelingen gevolgd.
4. Grensoverschrijdende kaart: Opstellen van een kaart met knelpunten en groene verbindingen voor de otter in het watersysteem van de Boven Mark en/of aangewezen migratiecorridors.
Uitvoering in kerngebieden Scheldevallei, regio Antitankgracht en Maasvallei
In de Scheldevallei en Antitankgracht zijn al vergevorderde plannen voor concrete maatregelen. In de Maasvallei ligt de nadruk op voorbereidend werk vanwege de doorlooptijd van het project.
Prioritaire knelpunten:
Antitankgracht:
- Kruising Heidestraat-Zuid: eco-koker met wildraster en lichtkoepel.
- Kruising Miksebaan: faunatunnel en wildraster.
- Sluizen op kanaal Dessel-Schoten: faunatrappen bij vijf sluizen.
Scheldevallei:
- N47/Europalaan in Zele: looprichel in duiker en wildraster.
- Koebrugstraat in Sint-Niklaas: verkeersremmer en looprichel.
- Daknam-Dorp in Lokeren: faunatunnel en wildraster.
- N419 in Kruibeke: herstel looprichel en wildraster.
- N148/Provinciale steenweg in Hemiksem-Schelle: looprichel en wildraster.
- Zeekanaal in Wintam en kanaal Leuven-Dijle: negen faunatrappen.
Onderhoud en duurzaamheid
Bij alle maatregelen wordt gekozen voor duurzame materialen en wordt rekening gehouden met klimaatveranderingen. In de overeenkomsten met toekomstige eigenaren van de infrastructuur wordt vastgelegd dat zij instaan voor het onderhoud.
Met dit werkpakket dragen we bij aan een veiligere en toegankelijkere leefomgeving voor de otter en andere dieren in Vlaanderen.