Otter over de grens
De otter is terug! Een grensverleggend avontuur voor een gezonder milieu en een levendige natuur.
Monitoring en onderzoek
Waar houden otters zich schuil?
Het Interregproject “Otter over de grens” wil weten waar otters in ons grensgebied leven. Om dit in kaart te brengen, gebruiken we eDNA-technieken (environmental DNA), ondersteund door traditionele monitoringsmethoden. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van de aanwezigheid, herkomst en het habitatgebruik van otters.
Wat is eDNA?
eDNA staat voor environmental DNA, oftewel DNA dat in de omgeving aanwezig is. Otters laten sporen van hun DNA achter in water waar ze zich bewegen. Door watermonsters te nemen en dit DNA te analyseren, kunnen we bepalen waar otters zich bevinden en hoeveel er zijn.
Voor dit project werken we met vrijwilligers die watermonsters nemen op strategische locaties. We leiden hen op om op een gestandaardiseerde manier monsters te verzamelen, zodat de resultaten betrouwbaar en vergelijkbaar zijn. De kracht van het eDNA-signaal vertelt ons of er sprake is van een groep otters of een enkel individu.
Genetische informatie
We onderzoeken ook spraints (otteruitwerpselen) en kadavers om meer te weten te komen over de genetische diversiteit van otters in het gebied. Hiermee kunnen we informatie verzamelen over het geslacht, de verwantschap en de oorsprong van de otters.
Visgemeenschappen en ottervoeding
Otters hebben een visrijke omgeving nodig om te overleven. We brengen daarom de visgemeenschappen in kaart met dezelfde eDNA-technieken. Dit helpt ons te begrijpen welke vissoorten aanwezig zijn en of er voldoende voedsel is voor otters. Ook bekijken we of otters bepaalde invasieve vissoorten eten en of deze soorten hun dieet beïnvloeden.
Vervuiling en otters
Vervuiling is een groot probleem voor zowel vissen als otters. We onderzoeken de aanwezigheid van micropolluenten in vissen en otterweefsel om te zien hoe vervuiling de gezondheid van otterpopulaties beïnvloedt. Door te kijken naar de concentraties van stoffen zoals PFAS en PCB's, krijgen we inzicht in de impact van vervuiling op de vitaliteit en voortplanting van otters.
Duurzame monitoring
We ontwikkelen een protocol en een gebruiksvriendelijk stappenplan voor duurzame ottermonitoring. Dit helpt partners en vrijwilligers om in de toekomst zelfstandig eDNA-monsters te verzamelen en te analyseren.
Samenwerking en kennisdeling
De kennis en inzichten die we opdoen, worden gedeeld met projectpartners en beheerders. Zo kunnen we gezamenlijk zorgen voor een betere leefomgeving voor otters en andere watergebonden soorten.
Met dit project willen we niet alleen de otterpopulaties in kaart brengen, maar ook bijdragen aan een gezondere en duurzame leefomgeving voor alle waterdieren in ons grensgebied.