Terug naar overzicht
Realisatie

De CIMAT-agrorobot: een elektrische werktuigendrager met veel potentieel

Cimat Hero

Unieke agrorobot

tekst: CIMAT

Personeelstekorten, stijgende arbeidskosten en energieprijzen… ook in de landbouwsector zijn ze erg voelbaar. Robotisering kan in de (nabije) toekomst een oplossing bieden. In het CIMAT-project werkten Vlaamse en Nederlandse partners gedurende drie jaar aan een veelzijdige, breed inzetbare agrorobot op maat van de sector.

De landbouwsector staat onder druk. De kostenefficiëntie moet verhogen om te overleven. Grotere, duurdere, zwaardere, taakspecifieke machines zijn vaak geen optie voor kleinere bedrijven die zich focussen op nicheteelten. Zij hebben eerder baat bij kleinere, meervoudig inzetbare machines. Na een ontwikkelingsproces van drie jaar kan het CIMAT-project afsluiten met een unieke agrorobot die voldoet aan de wensen van een aantal nichesectoren, zoals witloof-, wortel-, boom- en aspergeteelt. Met de verworven kennis willen de partners constructeurs op weg helpen om een veelzijdige machine op de markt te brengen.

Grootste troef is de multi-inzetbaarheid

Een prototype van een kleine, semi-autonome, elektrisch aangedreven landbouwrobot werd ontwikkeld door ILVO living lab Agrifoodtechnology , waarbij deze multi-inzetbaar is voor diverse landbouwtaken. Tijdens opeenvolgende ontwerp-iteraties en op basis van feedback van de verschillende stakeholders werden verbeteringen aan de landbouwrobot aangebracht. Een veiligheidsanalyse en CE-certifiering van deze landbouwrobot werd doorlopen. Veldtesten werden uitgevoerd met applicatie-specifieke gereedschappen voor twee typische landbouwbewerkingen, namelijk voor wieden en schoffelen. De mogelijkheden, voor- en nadelen van een dergelijke landbouwrobot werd gevalideerd samen met de doelgroep van het project (machineconstructeurs en landbouwers) in kaart gebracht.

De robot is autonoom, zowel bij de navigatie als bij de uitvoering van taken. Dankzij een instelbare werkbreedte is het platform in meerdere teelten inzetbaar. De gebruiker kan de robot aan het werk zetten via gebruiksvriendelijke software. Het unieke aan de robot is dat de landbouwer er makkelijk bestaande landbouwwerktuigen op kan monteren. Het prototype is een werktuigendrager met drie driepuntshefinrichtingen. Zo kunnen landbouwers één of meerdere werktuigen bevestigen en tegelijk aan het werk zetten.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!