Smart Growers
Tegen 2050 zullen er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde leven. Om deze mensen te kunnen voeden is er substantieel meer kwalitatief en gezond voedsel nodig, terwijl de beschikbare oppervlakte aan landbouwgronden niet zal stijgen. Er is bijgevolg een grote nood aan meer én duurzamere productiviteit in de land- en tuinbouw.
Over ons
Om aan deze vraag te beantwoorden, zette Smart Growers in op de implementatie van ‘smart farming’ in de land- en tuinbouw in de Vlaams-Nederlandse grensregio. Het project onderzocht drie slimme technieken en bracht ze korter naar de praktijk, specifiek voor een drietal voor de grensregio belangrijke teelten: asperge, blauwe bes en laanbomen.
Met als doel technieken te ontwikkelen voor gerichte alternatieve onkruidbestrijding bij blauwe bes en laanbomen, startten we in 2020 met een selectie van perspectiefvolle technologieën, waaronder LVS-spuittechnieken, de hete luchtmachines van WeedControl, de Caffini Graskiller met water onder hoge druk en de Spot-On techniek van Mantis ULV. Enkele van deze werden weerhouden voor verdere testen. Zo ontwikkelden we samen met WeedControl we een prototype voor toepassing van hete lucht op de schuine rug bij blauwe bes. Ook de Spot-On techniek werd geoptimaliseerd voor gerichte bespuiting rond de stam bij laanbomen. Tenslotte ontwikkelden we de Treebot als prototype autonome robot voor gerichte bespuiting door cameragebaseerde onkruiddetectie in de blauwe bessenteelt. Zowel de Spot-On als de Treebot maken gebruik van het biologische middel pelargonzuur. Uit de vele pelargonzuurproeven werden enkele richtlijnen opgesteld voor gebruik van dit middel als alternatief voor de traditionele chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Voor het intelligent aansturen van irrigatie ontwikkelden we een sensornetwerk bestaande uit sensornodes en een centrale gateway. Op elke sensornode kunnen verschillende types (bodemvocht)sensoren worden aangesloten. De gegevens van deze sensoren worden door de sensornode uitgelezen en draadloos gecommuniceerd met de gateway die op haar beurt alle gegevens verzamelt en doorstuurt naar de cloud. Daarnaast ontwikkelden we een irrigatieadviesmodel dat actuele weers- en bodemgegevens vertaalt naar irrigatieschema’s, voor alle drie de focusteelten. Het irrigatieadvies, alsook alle data van het sensornetwerk, kan geraadpleegd worden op een online dataplatform. Bovendien demonstreerden we op twee verschillende proefpercelen de mogelijkheid om met dit irrigatieadvies het irrigatiesysteem vanop afstand aan te sturen.
Tot slot werden camera’s op drones en tractoren ingezet om de gewassen te monitoren. We ontwikkelden protocols voor het maken en verwerken van de beelden, zowel in twee als in drie dimensies en onderzochten de meerwaarde van deze technieken voor de teelten asperge, blauwe bes, laanbomen en peer. Als perspectiefvolle toepassingen van remote sensing selecteerden we het opsporen van lekken in de druppelleidingen bij asperge, biomassabepaling bij asperge en peer als basis voor respectievelijk opbrengstvoorspelling en variabele wortelsnoei, inventarisatie van de kwaliteit in de sierteelt en het tellen van de bloemen bij blauwe bes als basis voor opbrengstvoorspelling. Voor deze laatste toepassing ontwikkelden we een prototype camera-opstelling die de blauwe bessenstruiken vanop de tractor filmt om d.m.v. een artificial intelligence algoritme de bloemen te herkennen en te tellen.
Op verschillende locaties verspreid in de grensregio werden bij pilootbedrijven praktijktesten uitgevoerd. De verzamelde kennis werd breed verspreid naar zowel de agrarische als de hightech sector, via het online Smart Farming platform smartgrowers.eu. Geïnteresseerde bedrijven kregen via seminaries en demonstraties begeleiding bij de implementatie van deze ‘smart farming’ technieken.
Finale update: april 2023