Wier en Wind
De wereldwijde vraag naar zeewier is groot en zal de komende jaren verder groeien. Dit biedt een unieke kans voor duurzame groei van de aquacultuursector in de Noordzee regio.
Over ons
In de afgelopen jaren zijn er meerdere kleinschalige zeewierinitiatieven opgestart in het Europese kustgebied, met name dichtbij de kustlijn. Er is echter nog geen consensus over wat de beste teeltmethodieken zijn, vooral op offshore locaties, zoals windparken, die niet beschut zijn en onderhevig aan significante golfslag en stromingen. Daarnaast zijn deze offshore locaties minder goed bereikbaar, waardoor scheepsbewegingen duur zijn en een automatisering van monitoring en oogst wenselijk is.
Om deze redenen heeft het Wier en Wind consortium een nieuw kweeksysteem, inzaaitechnieken en oogstmachine ontwikkeld en gemonitord vanop afstand. De expertise van machinebouwers (Murre Technologies), ingenieurs (Universiteit Gent), biologen (HZ University of Applied Sciences en Universiteit Gent), marine contractors (GeoXYZ) en de zeewiersector (North Sea Farmers en The Seaweed Company) zorgden voor de nodige synergie om dit multidisciplinair Interregproject tot een goed einde te brengen. Een direct gevolg van Wier en Wind is dat ontwikkelde technologieën ingezet zullen worden voor een meer grootschalige teelt van zeewier. Daarnaast liet Wier en Wind toe om het gebruik van verschillende nettypes, inzaaimethodes en nurseries te testen op de groei van bruinwier op een offshore locatie. Hiermee draagt het project bij aan de transitie naar een circulaire en duurzame ‘blauwe economie’ in de Noordzeegebieden van Zuid-Nederland en Vlaanderen.
Finale update: mei 2023