Aquatuur
Een van de leerlessen uit het Interreg 2 Seas project Fresh4Cs was dat je de fundamenten voor een consortium het best heel vroeg legt, eigenlijk al in de pre-proposal fase. Zo werd het zaadje voor Aquatuur in 2021 geplant. Een ding werd al snel duidelijk: we willen cocreëren met de natuur en inzetten op natuurgebaseerde oplossingen die zowel milieu- als maatschappijgerichte doelen helpen te bereiken. Na een lange voorbereidingsweg ging in mei 2023 het Aquatuurproject officieel van start binnen het zesde programma van Interreg Vlaanderen-Nederland.
Repliceerbaarheid
Welke denkpatronen en institutionele regels staan de verdere ontwikkeling van natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen in de weg? Hoe kunnen we er in de toekomst voor zorgen dat we dit soort hindernissen makkelijker kunnen nemen?
Niet-technische barrières: een uitdagende horde
We willen een beter zicht krijgen op de niet-technische barrières rond de implementatie van natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen zoals bestaande denkpatronen, institutionele regels of vereiste kennis. Daarom onderzoeken we de literatuur en nemen we interviews af met organisaties binnen en buiten het projectconsortium.
Daarnaast worden twee demonstratiecases geselecteerd in de Moerbekepolder en de Isabellapolder om in te zoomen op de lokale uitdagingen in het watersysteem en de samenwerking over de Vlaams-Nederlandse grens. Er wordt een actorenanalyse uitgevoerd en de stakeholders van de twee cases worden uitgenodigd om mee te praten over de noden in het gebied.
Door in dialoog te gaan werken ze allen samen aan een duurzaam waardemodel via drie workshops. Ook worden er twee 'gluren bij de buren' workshops georganiseerd gedurende het project. Daarbij staat kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Vlaamse stakeholders centraal. De inhoud van die twee specifieke workshops wordt voornamelijk bepaald door de niet-technische barrières die naar boven komen in de voorafgaande grensoverschrijdende cases.