Aquatuur
Een van de leerlessen uit het Interreg 2 Seas project Fresh4Cs was dat je de fundamenten voor een consortium het best heel vroeg legt, eigenlijk al in de pre-proposal fase. Zo werd het zaadje voor Aquatuur in 2021 geplant. Een ding werd al snel duidelijk: we willen cocreëren met de natuur en inzetten op natuurgebaseerde oplossingen die zowel milieu- als maatschappijgerichte doelen helpen te bereiken. Na een lange voorbereidingsweg ging in mei 2023 het Aquatuurproject officieel van start binnen het zesde programma van Interreg Vlaanderen-Nederland.
Waterkwaliteit
We gaan na in welke mate constructed wetlands (CW's) kunnen bijdragen aan een betere oppervlaktewaterkwaliteit aan de hand van drie onderzoeksomgevingen:
- Constructed wetlands:Â pilootvelden voor specifieke polluenten
- Stimuleren van zelfzuiverend vermogen van een waterloop
- Nutriëntenzuivering voor natuurontwikkeling
Constructed wetlands: pilootvelden voor specifieke polluenten
Jaarlijks stroomt er heel wat overtollig oppervlaktewater vanuit de Isabellepolder in Assenede via het Leopoldkanaal richting de Noordzee. Dat water willen we nuttig inzetten voor irrigatie of ondergrondse opslag bijvoorbeeld, maar daarvoor moeten eerst schadelijke stoffen zoals nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, zware metalen en polyaromatische koolwaterstoffen verwijderd worden. In Aquatuur willen we op pilootschaal verschillende types rietvelden testen om dat water te zuiveren, en vergelijken we deze natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen ook met technische oplossingen zoals actief kool adsorptie.
Stimuleren van zelfzuiverend vermogen van een waterloop
We willen een robuust watersysteem creëren: een systeem dat voldoende zoetwater beschikbaar heeft op het juiste moment, van de juiste kwaliteit, en in staat om klimaatschokken op te vangen.Â
Concreet voorziet de VMM in de aanleg van een slim gestuurd constructed wetland of helofytenfilter ter hoogte van de samenvloeiing van de Ringbeek en de Hertsbergebeek in Oostkamp binnen het bekken van de Brugse Polders. Wanneer er weinig water beschikbaar is, verslechtert de waterkwaliteit en de helofytennfilter zorgt op die momenten voor een betere waterkwaliteit.
Nutriëntenzuivering voor natuurontwikkeling
De Kraenepoel (Aalter, Oost-Vlaanderen) is een ecologisch heel waardevolle vijver van ±20 ha die sterk lijdt onder eutrofiëring en verdroging. Met het natuurinrichtingsproject Kraenepoel voorzien we daarom hydrologische maatregelen om tot een hogere watertoevoer te komen met water uit intensief landbouwgebied en aflopend water van een snelweg.
Dat lost het droogteprobleem op, maar zorgt voor nieuwe vragen rond waterkwaliteit. Daarom worden natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen zoals een ijzerzandfilter en een wetland voorzien om de kwaliteit van dit extra toegevoerde water te verbeteren.Â
Bekijk onze animatievideo over de Kraenepoel!