CrossRoads Vlaanderen-Nederland
Een slimmer Europa
CrossRoads Vlaanderen-Nederland stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen kmo/mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland). Het project ondersteunt bedrijven bij het vinden van een partner over de grens en subsidieert product- of procesinnovaties met een focus op duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid.
Nieuws
Artikel
- 15/10/2024
Vlot roterende satellieten
Dalende lanceerkosten, nieuwe technologieën en de honger naar meer data zorgden de voorbije jaren voor een enorme toename aan satellieten in ons ruimtestelsel. Het Vlaamse Veoware en Nederlandse Spherical Systems werken via een CrossRoads-project samen om satellieten efficiënter en energiezuiniger te maken.
Artikel
- 08/10/2024
Virtuele leeromgeving voor verpleegkundigen
Hoe leer je de gepaste pediatrische zorg te verlenen zonder de betrokkenheid van echte patiënten? Virtual Reality en Mixed Reality (samen ‘XR’) bieden hier een oplossing. Met hun ervaring in de gezondheidszorg én in VR-toepassingen, ontwikkelen het Vlaamse OneBonsai en Nederlandse SyncVR via een CrossRoads-project een opleidingspakket dat realistische situaties als geen ander benadert.
Artikel
- 01/10/2024
De 6 beoordelingscriteria van CrossRoads Vlaanderen-Nederland
Is jouw projectaanvraag volledig en voldoet het aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden? Dan is de volgende stap de inhoudelijke beoordeling door de raad van advies. Waar let deze jury op? Er zijn zes criteria die gescoord worden. De projecten met de hoogste scores komen als eerste in aanmerking voor subsidie, tot het budget is uitgeput.
Artikel
- 01/10/2024
Mierenzuur voor duurzame energieopslag
Een van de grote uitdagingen rond hernieuwbare energie is het veilig, efficiënt en langdurig opslaan ervan. Het Vlaamse Oxylum en Nederlandse DENS zien mierenzuur als een beloftevolle molecule voor duurzame energieopslag. De twee bedrijven brengen in een CrossRoads-project hun bestaande technologieën samen om het potentieel naar een hoger niveau te tillen.
Artikel
- 24/09/2024
Slim en spelenderwijs revalideren
Iedereen die ooit al eens oefeningen van een fysiotherapeut kreeg voorgeschreven, weet dat het niet evident is om deze thuis consistent te blijven uitvoeren én op dezelfde manier zoals ze door de specialist werden uitgelegd. Het Nederlandse Embedded Fitness en Vlaamse Gymna International schakelen in hun CrossRoads-project gamification in om de therapietrouw te verbeteren en de gezondheidszorg betaalbaar houden.
Artikel
- 19/09/2024
Beschermingsmasker tegen vermoeidheid
Vermoeidheid en de daarmee gepaard gaande psychomotorische en mentale toestand van werknemers is een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot ongevallen op het werk. Het Nederlandse Suzaleja (AirBliss+) en Vlaamse Sentigrate bouwen via een CrossRoads-project aan een oplossing en ontwikkelen een ademhalingsmasker dat niet alleen beschermt tegen gevaarlijke luchtdeeltjes maar ook vroegtijdige waarschuwingssignalen uitstuurt bij vermoeidheid.
Artikel
- 17/09/2024
3D bioprinting voor bot- en kraakbeenherstel
Wereldwijd lijden zo’n 500 miljoen mensen aan letsels in de gewrichten die zowel het kraakbeen als onderliggende bot aantasten. Het Nederlandse Smart BioMaterials Consortium (SBMC) en Vlaamse BIO INX willen in hun CrossRoads-project een bioinkt ontwikkelen die geschikt is om bot- en kraakbeenweefsel te maken. Want regeneratieve therapieën met levende implantaten bieden oplossingen voor gepersonaliseerde en effectieve behandelingen.
Artikel
- 12/09/2024
Slim advies voor duurzame actie
Bedrijven staan voor de uitdaging om hun bedrijfsmodellen aan te passen naar diensten en producten met minimale CO2-uitstoot en duurzaam materiaalgebruik. Om hen daarbij te helpen, werken de Vlaamse kmo werecircle en Nederlandse mkb Padriac (Greenaumatic) via een CrossRoads-project een kompas uit voor duurzame actie.
Artikel
- 10/09/2024
Hybride zorg voor aanstaande moeders
Zorginnovaties bieden steeds meer mogelijkheden om patiënten vanop afstand op te volgen, zonder dat er telkens een zorgverstrekker fysiek aanwezig moet zijn. Dat levert niet alleen tijdswinst voor de zorgverleners, maar ook voor de patiënt. Het Vlaamse Televitas en Nederlandse Femly maken via een CrossRoads-project hybride zorg in de toekomst ook mogelijk voor zwangere vrouwen.