Klimaatrobuust watermanagement
Het watersysteem rond het kanaal van Gent naar Terneuzen bij Othene en Langelede, De Poel en Vogelschorpolder, wordt toekomstbestendig gemaakt. De partners in het project nemen gezamenlijk maatregelen, delen kennis en stemmen infrastructuur op elkaar af.
Project Klimaatrobuust Watermanagement
Het project is 15 mei 2023 gestart en heeft een looptijd tot 15 mei 2026. Het project kent verschillende fasen. Voor de meeste onderdelen is grondverwerving, de ontwerp-, vergunningen en bestekfase voorzien tot eerste helft 2025. Uitvoering van de maatregelen vindt veelal plaats tweede helft 2025 en eerste helft 2026. De Projectpartners zijn:
- Zwarte Sluispolder
- Polder Moervaart en Zuidlede
- Provincie Oost-Vlaanderen
- Waterschap Scheldestromen
Maatregelen
In het project worden verschillende maatregelen uitgevoerd. Er worden twee gemalen gebouwd en aan weerszijden van de grens wordt het watersysteem hierop aangepast. De waterafvoer en de verdeling van zoet water voor zowel Vlaanderen als Nederland wordt verbeterd. Ook aan ecologie wordt gewerkt door het watersysteem visvriendelijk in te richten en passeerbaar te maken voor vis.
Zo neemt Polder Moervaart en Zuidlede het baggeren en visvriendelijk maken van de Langelede voor zijn rekening. Ook wordt het gemaal Sint Franciscuspolder vernieuwd zodat er in het waterbeer aan de Vlaamse en Nederlandse zijde beter gestuurd kan worden op de gewenste waterpeilen. Provincie Oost-Vlaanderen bouwt op de grens tussen Sas van Gent en Zelzate het gemaal Denderdreve. Zwarte Sluispolder past het watersysteem in de Poelpolder aan en zorgt daarmee dat het watersysteem robuuster wordt. Om de waterkwaliteit te verbeteren treft waterschap Scheldestromen maatregelen aan het (omliggende) watersysteem van het Natura 2000 gebied Canisvlietkreek. Ook worden er in de Vogelschorpolder en het Nederlands deel van de Poelpolder maatregelen aan het watersysteem getroffen om wateroverlast te voorkomen en droogteschade te beperken. Bovendien zal de stuw Langeweg vispasseerbaar gemaakt worden zodat vissen vanaf gemaal/sluis Othene het gebied van de Langelede in Vlaanderen kunnen bereiken.
Onderzoek
Naast de uitvoer van maatregelen wordt in Vlaanderen en Nederland onderzoek gedaan naar klimaatrobuust en toekomstbestendig waterbeer voor deze grensregio. De uitkomsten worden verwerkt in waterbeheerplannen waarin beheerafspraken worden verankerd om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen en te beperken. Bijvoorbeeld door het op elkaar afstemmen van stuwen en gemalen die op afstand te bedienen zijn.
Passend bij klimaatverandering
De doelstelling van dit project sluit aan bij de doelstellingen uit de Europese strategie voor aanpassing van klimaatverandering. Het streven is onder andere om de gebiedsinrichting aan te passen aan de verwachte klimaatverandering waardoor de kans op overstroming en verdroging verkleind wordt en de kwetsbaarheid van het agrarisch achterland en natura2000 gebieden wordt verminderd.
Over ons
Een klimaatrobuust watersysteem aan beide zijden van het kanaal van Gent naar TerneuzenÂ
Vanuit deze gedachte richt het project zich op het klimaatrobuust inrichten van het watersysteem van Othene (NL), Langelede (VL), de Poel (NL) en Vogelschorpolder (NL) in de omgeving van het kanaal Gent-Terneuzen. Twee gemalen worden gebouwd en de watersystemen worden aangepast om de waterafvoer en de zoetwaterverdeling in de grensregio te verbeteren. Ook vinden er tal van aanpassingen zodat o.a. vissen beter kunnen passeren. Bovendien wordt onderzocht wat het optimale peilbeheer in de grensregio kan zijn om een toekomstbestendig waterbeheer te realiseren, en dit samen af te stemmen met op afstand te bedienen stuwen en gemalen.Â