Terug naar overzicht
Nieuws

Beschermingsmasker tegen vermoeidheid

Vermoeidheid en de daarmee gepaard gaande psychomotorische en mentale toestand van werknemers is een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot ongevallen op het werk. Het Nederlandse Suzaleja (AirBliss+) en Vlaamse Sentigrate bouwen via een CrossRoads-project aan een oplossing en ontwikkelen een ademhalingsmasker dat niet alleen beschermt tegen gevaarlijke luchtdeeltjes maar ook vroegtijdige waarschuwingssignalen uitstuurt bij vermoeidheid.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 19/09/2024

Beschermingsmasker en paneel
Copyright foto: Airbliss+

Risicoberoepen

Vermoeidheid leidt niet alleen tot ongevallen, maar brengt ook gezondheidszorgkosten en productiviteitsverliezen met zich mee. De gevolgen van vermoeidheid zijn het gevaarlijkst in beroepen met ondergronds werk (bv. mijnbouw) en in de procesindustrie door de zeer veeleisende aard van het werk, met lange shiften, nauwe ruimtes, gebrek aan schone lucht en zware fysieke arbeid. Ook het risico op gezondheidsproblemen (bv. longkanker, silicose en chronisch obstructieve longziekte (COPD)) is in deze sectoren hoger.

Beschermen met data en AI

Adel Arigue, Suzaleja (AirBliss+): “Bestaande stofmaskers bieden geen holistische oplossing voor deze uitdagingen en vormen zelfs een belemmering voor de productiviteit. Wanneer werknemers maskers moeten dragen, worden vermoeidheidssymptomen nog erger en is het risico op bedrijfsongevallen nog groter.”

“Suzaleja (Airbliss+) brengt persoonlijke beschermingsuitrusting op de markt waarbij we focussen op compacte en lichte luchtzuiveringsmaskers. We willen onze maskers uitbreiden met sensor- en AI technologie om vermoeidheidssignalen te detecteren. Daarvoor vonden we de ideale partner in het Vlaamse bedrijf Sentigrate. Hun expertise zit in de interpretatie van big data, UX-interface, algoritmeformulering en gegevensopslag/labeling.”

“Via deze samenwerking willen we tot een masker komen dat meet, analyseert, voorspelt en vroegtijdige waarschuwingssignalen geeft aan werknemers en management. Een audiocommunicatie en locatiebepalingssysteem zorgt ervoor dat werknemers in geval van nood snel gevonden worden. Tot slot zetten we de verworven data en inzichten ook in om de arbeidsomstandigheden te analyseren en waar mogelijk te verbeteren.”

Beschermingsmasker en paneel
Copyright foto: Airbliss+

Impact

Gert Trekels, Sentigrate: “De procesindustrie en mijnbouw zijn niet alleen op zoek naar beschermingsmiddelen die het hoogste niveau van bescherming bieden, maar ook intelligente functies integreren om ongevallen op het werk te voorkomen. Nul ongevallen op de werkplek is een wijdverspreide doelstelling in CSR-rapporten (Corporate Social Responsibility). Helaas is dat zeer moeilijk om te bereiken. Via onze innovatie voorkomen we ongezonde situaties en ongevallen, wat zorgt voor gezondere werknemers en een hogere productiviteit van de bedrijven.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 195.743,21 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Suzaleja (AirBliss+) en Sentigrate
  • Provincies: Noord-Brabant en Vlaams-Brabant
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!