Terug naar overzicht
Nieuws

CrossCare 2.0 – opnieuw 9 innovatietrajecten goedgekeurd!

We zijn verheugd om aan te kondigen dat opnieuw 9 nieuwe KMO/MKB’s officieel deel uitmaken van ons CrossCare 2.0-project: Stemberg, Holomoves, Brainphonics, Rheumafinder, Floortje App, Aumens, Lynqo, LiveLunger en Mindspeaker. Deze bedrijven krijgen elk tot maximaal 70.000 EUR financiële steun uit het CrossCare-innovatiefonds. Daarnaast krijgen ze ook de kans om in de loop van 2025 hun innovatieve product onder begeleiding van de CrossCare-zorgproeftuinen te gaan testen in Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnsorganisaties.

CrossCare 2.0 | 07/02/2025

Afbeelding Cross Care

 

Hieronder kun je meer informatie vinden over de deelnemende bedrijven en hun CrossCare-traject.

Lynqo

Lynqo ontwikkelt een innovatieve oplossing voor het beheer van chirurgische instrumenten in ziekenhuizen, gericht op het Operatie Kwartier (OK) en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Belgische ziekenhuizen bevestigen al langer de nood aan efficiënter instrumentbeheer om verlies en foutieve sortering van chirurgische instrumenten te verminderen. Dit verlaagt kosten, werkdruk en risico’s. Binnen CrossCare 2.0 zal Lynqo in België pilottesten uitvoeren en samenwerken met zorgprofessionals om hun oplossing verder te ontwikkelen en valideren. In Nederland richten het bedrijf zich naast co-creatie, validatie en pilotstudies ook op marktonderzoek: ervaren Nederlandse ziekenhuizen dezelfde problemen en hoe kunnen we hen helpen? Het CrossCare-traject biedt een unieke kans om ook deze markt te verkennen en de oplossing in beide landen te testen en verfijnen.

Lynqo wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Care Innovation Center en Vlaamse proeftuin Zorglab Aalst.

Stemberg

De eerstelijnszorg verschuift steeds meer van ziekenhuizen naar huisartsenpraktijken en apotheken. Dit helpt zorgverleners om de kwaliteit van curatieve zorg te behouden, maar vergroot tegelijk de werkdruk voor apothekers. Met dit project speelt Stemberg in op de medische noodzaak om meer mensen sneller en robotisch te vaccineren. In samenwerking met de CrossCare-proeftuinen wil ze via co-creatie een nieuw functioneel prototype van een ‘vaccinatierobot’ testen. Dit wil het bedrijf doen samen met hun doelgroepen: artsen, apothekers, actieve volwassenen en 65-plussers. Deze inzichten helpen om de ontwikkeling van de vaccinatierobot verder te verfijnen en een effectieve ontwikkelstrategie op te zetten. Bovendien biedt de interregionale samenwerking over Vlaanderen en Nederland waardevolle kennis over hoe geautomatiseerde vaccinatie kan worden geïntegreerd in de zorg van de toekomst.

Stemberg wordt begeleid door de Nederlandse proeftuinen Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development en de Vlaamse proeftuin Health-e-Novation.

Holomoves

Elke dag krijgen 162 mensen in België en Nederland een beroerte. Veel van hen houden blijvende beperkingen in arm- en handfunctie, wat simpele dagelijkse handelingen enorm bemoeilijkt. Meer dan twee derde heeft revalidatie nodig. HoloMoves ontwikkelt, in samenwerking met revalidanten en therapeuten, een Mixed Reality therapiegame. Deze game helpt patiënten dagelijkse activiteiten te oefenen zonder extra belasting voor zorgverleners. Mixed Reality biedt een innovatieve revalidatievorm door fysieke en digitale werelden te combineren. Dit creëert een interactieve en veilige omgeving waarin patiënten sneller en gemotiveerder herstellen.

Holomoves wordt begeleid door de Vlaamse proeftuin Licalab en Nederlandse proeftuin Zyd Hogeschool.

Brainphonics

Brainphonics implementeert en valideert een objectieve gehoortest op basis van hersengolfmetingen. Dit is relevant voor ouderen die baat kunnen hebben bij vroege- en nauwkeurige gehoordiagnostiek. Deze innovatie biedt een klinische meerwaarde doordat het gehoor objectief en zonder actieve medewerking kan worden geëvalueerd. Dit is essentieel voor ouderen met verminderde communicatiemogelijkheden. Dankzij CrossCare kan Brainphonics deze technologie testen in Vlaamse en Nederlandse zorgomgevingen en de klinische effectiviteit en toepasbaarheid voor een nieuwe doelgroep evalueren. Dit draagt bij aan betere en toegankelijkere gehoorzorg voor kwetsbare ouderen.

Brainphonics wordt begeleid door de Vlaamse proeftuin Health-e-Novation en Nederlandse proeftuinen Care Innovation Center.

Aumens

Het jonge Nederlandse bedrijf Aumens ontwikkelt het ‘Kompas’: een navigatiehulpmiddel voor mensen met dementie, zodat zij steeds zelfstandig de weg naar huis kunnen vinden. Het apparaat wordt ontworpen in co-creatie met de doelgroep, biedt eenvoudige bediening en ondersteunt de bewegingsvrijheid en autonomie van gebruikers. Samenwerking met zorgproeftuinen wordt gezocht om het product in een realistische omgeving te testen en te verbeteren voordat Aumens naar de markt gaat.

Aumens wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Care Innovation Center en Vlaamse proeftuin Licalab.

Rheumafinder

RheumaFinder ontwikkelt een SaaS-oplossing die AI gebruikt om reumatische aandoeningen vroegtijdig te detecteren. Dit gebeurt via ‘opportunistische screening’ van gewrichten op conventionele röntgenfoto’s en CT-scans die oorspronkelijk voor andere doeleinden zijn gemaakt. De AI-algoritmen fungeren als een extra paar ogen voor radiologen, waardoor reuma sneller kan worden opgespoord en behandeld. Dit verbetert de levenskwaliteit van patiënten en verhoogt de efficiëntie van zorgprofessionals. Binnen het CrossCare-traject zal het bedrijf de eerste stappen zetten richting TRL8 door hun technologie actief te testen met radiologen en reumatologen in Vlaanderen en Nederland. De inzichten uit deze tests helpen bij de ontwikkeling van ’s werelds eerste AI-gebaseerde softwareplatform voor opportunistische reumascreening. Het platform wordt zo geïntegreerd in de bestaande workflows en afgestemd op de behoeften van radiologen en reumatologen.

Rheumafinder wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Zuyd Hogeschool en de Vlaamse proeftuin Zorglab Aalst.

Floortje App

Floortje App helpt je bij het vinden van de beste ondersteunende technologieën en hulpmiddelen voor cliënten, passend bij hun behoeften en eventuele beperkingen. Hierdoor kunnen cliënten hun eigen regie en zelfstandigheid behouden en creëren we tijd voor de zorgverlener. Floortje in de zorg (intra- en extramuraal) is met een database van 190 technologieën en hulpmiddelen, een grote meerwaarde. Floortje wil ook graag toegankelijk worden voor mensen die nog geen zorg krijgen; juist om te voorkomen dat zij zorg nodig hebben of om zorg uit te stellen. Er zijn veel huis-, tuin- en keukenhulpmiddelen die ouderen makkelijk zelf kunnen inzetten en mantelzorgers kunnen ondersteunen; deze zijn echter onbekend voor hen. Daar wil Floortje, ondersteund door dit CrossCare-traject, verandering in brengen.

Floortje App wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Coöperatie Slimmer Leven en de Vlaamse proeftuin Happy Aging

LiveLunger

LungBeat is een telemonitoring-oplossing voor astmapatiënten. Een digitale assistent helpt de patiënt te bepalen of de astma onder controle is. Afhankelijk van de ernst van de symptomen geeft het systeem aanbevelingen om de volgende stap in het behandelplan uit te voeren, medicatie aan te passen of vervroegd een controleafspraak te maken. LiveLunger gaat nog een stap verder door, op basis van luchtkwaliteit en biomerkers in de adem, te voorspellen of iemand een verhoogd risico heeft op verslechtering. Binnen CrossCare 2.0 werken we nauw samen met proeftuinen om LiveLunger optimaal in te zetten. Via een demosessie, co-creatiesessie en interviews met patiënten, huisartsen en longartsen brengen we in kaart hoe deze technologie klinische meerwaarde kan bieden en de levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren.

LiveLunger wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Coöperatie Slimmer Leven en Vlaamse proeftuin Happy Aging

Mindspeaker

MindSpeaker Wearable BCI is een geavanceerd communicatiehulpmiddel dat dysarthriepatiënten helpt om via hersengolfbesturing weer te kunnen communiceren. Dit innovatieve apparaat combineert een draagbare brain-computer interface (BCI) met spraakoplossingen, waardoor gebruikers hun stemkloon en omgeving kunnen aansturen via een tablet computer, maar ook hun cognitieve gezondheid kunnen screenen (en mogelijk verbeteren). Met deze technologie richt Mindspeaker zich op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten en het verminderen van de zorglast.

Mindspeaker wordt begeleid door de Nederlandse proeftuin Care Innovation Center en Vlaamse proeftuin Licalab.

Wij zoeken jou!

Ben jij of ken jij (iemand bij) een zorgorganisatie waar deze innovatie kan worden getest? Neem dan contact met ons op!

We kijken ernaar uit om deze innovatieve oplossingen te zien bijdragen aan de verbetering van de zorgsector. Samen bouwen we aan een gezondere toekomst!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!