Terug naar overzicht
Nieuws

Groetje uit Limburg (NL)!

Wil je graag te weten komen welke realisaties de afgelopen jaren in Provincie Limburg (NL) plaatsvonden? Snuister dan zeker rond op onze kaart met enkele verwezenlijkingen! Deze projecten vonden plaats in de periode Interreg V (2014-2020).

Interreg | 28/09/2023

Postal Card Limburg NL

1. R&D Field Lab ETpathfinder

ETpathfinder gaat om de bouw van een state-of-the-art en flexibele laser interferometrie R&D faciliteit. Hiermee kan verregaand onderzoek worden gedaan naar zwaartekrachtgolven. De ETpathfinder infrastructuur - gevestigd in Maastricht - versterkt ook de positie van de grensregio als een mogelijke locatie voor de nieuwe Europese zwaartekrachtsgolfdetector, de Einstein Telescoop.

2. Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine (MERLN)

De behandeling van patiënten zal zich in de toekomst steeds meer richten op 'persoonlijke regeneratieve geneeskunde'. Deze vorm van geneeskunde wekt grote verwachtingen wat betreft innovatieve en gepersonaliseerde zorg, maar kent ook grote uitdagingen omdat het veel hoogwaardige kennis en techniek vereist. Zowel België als Nederland willen hierin een kenniseconomie ontwikkelen. Platformen zoals het Vlaamse RegMed en het Nederlandse Brightlands ondersteunen reeds nieuwe ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. Het Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine (MERLN) is projectverantwoordelijke van Biomat on microfluidic chip en zet grote stappen op het gebied van biomedische technologie.

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video preview

3. Albertknoop

Het Zouwdal (als onderdeel van het gehele plangebied Albertknoop) verbindt de aanwezige natuurwaarden aan de oostzijde van het Albertkanaal met de eveneens grensoverschrijdende groene waarden op het grondgebied van Lanaken en ten noorden van Maastricht in het gebied van de Grensmaas en De Hoge Kempen.

Het Zouwdal zal een duurzame buffer en een ecologische corridor vormen tussen de ontwikkeling van een grensoverschrijdend bedrijventerrein aan de westzijde en de woonbebouwing (woonwijken Malberg en Oud-Caberg) aan de oostzijde van het dal.

ALBERTKNOOP inrichtingsconcept plan
Alberknoop

4. Thermische warmte onderbenut

De digitaliseringsgolf gaat gepaard met een toename van datacenters. In deze centers staan grote servers die data opslaan en verwerken en erg veel energie verbruiken. De processoren in deze servers zetten al die energie om in warmte. En daar wordt amper iets mee gedaan. Dat komt enerzijds omdat de temperatuur van luchtgekoelde datacenters vaak te laag is voor hergebruik, en anderzijds omdat de fysieke afstand tot de warmtevraag te groot is.

Evergreen Pine en VZW Boterakker willen een innovatieve oplossing ontwikkelen om deze restwarmte te hergebruiken in de agrosector. Land- en tuinbouwers hebben immers heel het jaar door warmte nodig. Door deze alternatieve warmtebron in te zetten, kan de gebruiker tot 30% besparen op z’n gasverbruik voor warmteproductie.

Dataserver unsplash klein

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!