Het ReJuice-project wil groene reststromen in Vlaanderen en Nederland valoriseren
Op 8 april 2024 is het ReJuice-project van start gegaan, met als doel de circulaire economie te stimuleren door groene reststromen hoogwaardig te verwerken. Dit grensoverschrijdende project, gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, omvat 11 partners uit België en Nederland en loopt tot 7 april 2027.
De ReJuice-partners willen drie duurzame waardeketens ontwikkelen voor de verwerking en het hergebruik van de vloeibare fractie uit diverse groene reststromen, zoals bermgras, stengels van paprika’s, preiafval, bloemenafval en eendenkroos. ReJuice speelt een cruciale rol in het stimuleren van de bio-economie en het realiseren van klimaatdoelstellingen in zowel Vlaanderen als Nederland.
ReJuice | 31/10/2024
Doelstellingen van het ReJuice-project
Het ReJuice-project pakt een belangrijk vraagstuk aan: hoe zetten we plantaardige reststromen om in hoogwaardige producten? In 2018 produceerden België en Nederland samen bijna 17 miljoen ton plantaardige reststromen, waarvan een groot deel momenteel laagwaardig wordt gevaloriseerd tot compost. Dit project wil de manier waarop deze waardevolle biomassa wordt verwerkt radicaal veranderen. Hoewel er al verschillende ontwikkelingen zijn om waarde te creëren uit de vezels van deze stromen, ontbreken er nog toepassingen voor de vloeibare fractie. ReJuice richt zich dan ook specifiek op de vloeibare fractie van deze stromen, die vaak tot wel 40% van het totale gewicht uitmaakt en veel hoogwaardige moleculen bevat.
De belangrijkste doelstellingen van ReJuice zijn onder andere:
- Een groene residukalender ontwikkelen om een beter inzicht te krijgen in de beschikbaarheid en kenmerken van verschillende reststromen, zodat deze het hele jaar door optimaal verwerkt kunnen worden.
- Optimalisatie van het raffinageproces met focus op het scheiden van de vloeibare en vezelfractie om hoogwaardige producten te ontwikkelen.
- De logistiek verbeteren door geschikte verwerkingslocaties in Vlaanderen en Nederland in kaart te brengen voor efficiëntere aanvoerketens.
- Verwerking tot nieuwe producten zoals alternatieve eiwitten, microalgen, biologisch afbreekbare PHA-plastics, meststoffen en biogas.
- Werken aan de wettelijke erkenning van deze nieuwe producten als hoogwaardige grondstoffen in plaats van afval.
- Innovatie en co-creatie stimuleren door samenwerking met kennisinstellingen, overheden, de industrie en burgers om regionale businesscases te ontwikkelen.
Problemen en kansen in de sector
Het gebruik van groene reststromen versnelt de transitie naar een circulaire economie. Veel toepassingen zijn tot nu toe beperkt gebleven door technische en regelgevende uitdagingen. Een aanzienlijk deel van deze reststromen wordt dan ook nog steeds als afval beschouwd, terwijl ze een grote potentie hebben voor hoogwaardige toepassingen.
Het ReJuice-project bouwt voort op eerdere projecten zoals GrasGoed en Grassification en gaat verder door de volledige biomassa te benutten, inclusief waardevolle sapstromen. Deze stromen vormen de basis voor innovaties zoals bio-gebaseerde producten, alternatieve eiwitten en duurzame kunststoffen. Dankzij deze innovaties kunnen de betrokken regio’s hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en de Green Deal van de EU.
Realisaties sinds de start in april 2024 en geplande activiteiten
- Kick-off webinar (12 juni 2024): De officiële lancering van het project vond online plaats, waarbij de partners uit Vlaanderen en Nederland de plannen en eerste stappen presenteerden.
- Algendag 2024 (14 mei, Gent): Tijdens dit evenement over algenproducten stelde projectcoördinator Marcella Fernandes De Souza het ReJuice-project voor, met focus op sap uit groene biomassa als voedingsbron voor microalgen.
- Biobased Versnellingsdag (4 juli, Zeeland): Jappe de Best (Avans Hogeschool) pitchte het ReJuice-project en riep op tot samenwerking voor onderzoek naar groene reststromen. Innovatieve producten uit reststromen werden op de biobased markt getoond.
Er zijn al belangrijke experimenten gestart binnen het ReJuice-project. Onder leiding van Thomas More Hogeschool (BE) zijn de eerste groeiexperimenten met algen van start gegaan, waarbij verschillende bewaarmethoden van grassap werden getest. De eerste resultaten tonen aan dat algen kunnen groeien op grassap, maar dat niet alle sapfracties even effectief zijn. Daarnaast testte ook Innolab (BE) reeds het biogaspotentieel van de verschillende grasfracties en toonde aan dat het sap een veelbelovende fractie is voor anaerobe vergisting.
Ook VARTA (NL) heeft onlangs diverse persen getest om de sapopbrengst en kwaliteit van vezels uit groenafval te optimaliseren. Deze testen werden uitgevoerd op diverse locaties in Nederland en België. De verzamelde monsters worden verder geanalyseerd door de Universiteit Gent, waar verschillen in sap- en vezelkwaliteit worden geëvalueerd, wat nieuwe inzichten oplevert voor de volgende stappen in het proces.
Komende activiteiten
ReJuice organiseert eind 2024 / begin 2025 drie workshops in Vlaanderen en Nederland rond de valorisatie van sap uit groene reststromen. De workshops belichten vier toepassingsgebieden: energie, voeding, materiaalontwikkeling en circulaire meststoffen. Deze workshops worden gekoppeld aan bedrijfsbezoeken, namelijk aan VARTA, Innolab en Schots Technics, om de praktische toepassingen van sapvalorisatie te demonstreren. Daarnaast vormen de workshops de basis voor co-creatieclusters die bedrijven en onderzoekers samenbrengen om volwaardige business cases te ontwikkelen.
- Eerste workshop: 27 november 2024, in samenwerking met Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen Zuid-Holland, in het Meeting House in Dordrecht (NL)
- Tweede workshop: 10 december 2024 bij Innolab, Oostkamp (BE)
- Derde workshop: januari 2025 (exacte datum nog te bepalen) bij United Experts, Beringen (BE)
Meer informatie vind je op de ReJuice website en LinkedIn-pagina .
Contactinformatie
Marcella Fernandes De Souza
Projectcoördinator ReJuice
Marcella.FernandesDeSouza@UGent.be
Downloads
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!