Terug naar overzicht
Nieuws

Innovatietraject uitgelicht: Lynqo

Lynqo ontwikkelt een geavanceerde oplossing voor het efficiënt beheer van chirurgische instrumenten in ziekenhuizen, met een focus op het Operatiekwartier (OK) en de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA). Momenteel zorgen inefficiënte workflows en gebrekkige communicatie tussen deze afdelingen jaarlijks voor het verlies van naar schatting 10% van de chirurgische instrumenten, wat leidt tot hoge kosten, onnodige sterilisaties en verhoogde werkdruk voor het zorgpersoneel.

CrossCare 2.0 | 30/04/2025

Lynqo logo

 

De innovatie van Lynqo biedt hier een oplossing voor door middel van een slimme scanner die:

  • De inhoud van instrumentensets automatisch inventariseert.
  • Met behulp van AI de volledigheid controleert.
  • Individuele instrumenten traceert, waardoor verlies en inefficiënties worden geminimaliseerd.

Deze technologie verbetert niet alleen de operationele efficiëntie, maar verlaagt ook de kosten en administratieve lasten binnen ziekenhuizen, terwijl de kwaliteit van zorgprocessen wordt gewaarborgd.

Waarom CrossCare 2.0?

De CrossCare 2.0-subsidie is van strategisch belang voor de verdere ontwikkeling en implementatie van Lynqo’s innovatieve technologie. Deze financiële en inhoudelijke ondersteuning stelt het bedrijf in staat om de volgende fase van optimalisatie te realiseren en de oplossing nauwgezet af te stemmen op de specifieke behoeften van ziekenhuizen via co-creatiesessies.

Daarnaast biedt het CrossCare bedrijfstraject stabiliteit voor het team, waardoor Lynqo zich kan focussen op technologische verfijning en de verwerking van gebruikersfeedback. Het grensoverschrijdend testen binnen CrossCare draagt niet alleen bij aan de betrouwbaarheid en effectiviteit van de technologie, maar versnelt ook de marktintroductie in Nederland, een strategische groeimarkt met een sterke focus op zorginnovatie.

Waar wordt de innovatie getest en waarom?

De innovatie wordt getest in zowel Vlaamse als in Nederlandse ziekenhuizen door middel van co-creatiesessies, ondersteund door ZorgLab Aalst in Vlaanderen en het Care Innovation Center (CIC) in Nederland.

De testlocaties zijn zorgvuldig geselecteerd om de technologie te optimaliseren aan de hand van praktijkgerichte feedback en om de betrouwbaarheid ervan in verschillende zorgomgevingen te waarborgen. Bovendien draagt het grensoverschrijdend testen bij aan een bredere adoptie van de oplossing en faciliteert het de uitbreiding naar de Nederlandse zorgmarkt.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!