Innovatietraject uitgelicht: Telas
TELAS: Innovatieve therapeutische elastische kousen voor meer zelfstandigheid in de zorg
Steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen dragen therapeutische elastische kousen om de bloedsomloop te verbeteren en veneuze aandoeningen te voorkomen. Vooral ouderen zijn hierbij gebaat, omdat zij vaker kampen met spataderen, zwelling en trombose. Door de toenemende vergrijzing en de groeiende zorgvraag is er meer behoefte aan effectieve en gebruiksvriendelijke zorgmiddelen die de zelfstandigheid van patiënten vergroten en de druk op zorgverleners verminderen.
CrossCare 2.0 | 03/04/2025

TELAS ontwikkelt sinds 2017 een innovatieve therapeutische elastische kous die zonder ondersteuning van zorgverleners door de patiënt zelf aan- en uitgetrokken kan worden. Dit kan een oplossing bieden voor een grote groep steunkousendragers in Nederland en Vlaanderen die nu afhankelijk zijn van mantelzorg of thuiszorg.
Wat maakt deze innovatie zo bijzonder? De kous is gemaakt van een speciaal non-woven textiel met vorm-geheugeneigenschappen. De kous is initieel ruimer dan het been, waardoor deze gemakkelijk aan te trekken is. Door warme lucht toe te dienen, activeert een krimpwerking die de kous perfect om het been vormt en de juiste druk uitoefent. Aan het einde van de dag kan de gebruiker de kousen uittrekken middels een scheurlijn in de kous. Dit verhoogt de zelfredzaamheid van de gebruiker en stimuleert consequent gebruik, wat de effectiviteit van de kous vergroot.
De TELAS-kous is vooral geschikt voor mensen die nog mobiel zijn, maar moeite hebben met het zelfstandig aan- en uittrekken van reguliere therapeutische elastische kousen. Op dit moment moeten deze patiënten vaak tweemaal per dag thuiszorg of mantelzorg inschakelen. Door hen een zelfstandig alternatief te bieden worden zij weer zelfredzaam, wordt de druk op zorgprofessionals verlicht en kunnen jaarlijks gedeclareerde zorgkosten bespaard worden.
Waarom CrossCare 2.0?
Het CrossCare 2.0-programma biedt TELAS een unieke mogelijkheid om de prototypes van de therapeutische elastische kousen in samenwerking met zorgproeftuinen in Vlaanderen en Nederland te evalueren. In deze proeftuinen verzamelen we feedback over de kousen van patiënten, zorgprofessionals en mantelzorgers, met als doel de gebruikservaring te optimaliseren en de nadelen van bestaande kousen te elimineren. Binnen het project volgen we een iteratieve ontwikkelaanpak, waarbij we de kous stap voor stap verbeteren op basis van feedback uit de expertinterviews, demo-sessies en live testen om het klaar te maken voor de zorgmarkt.
Waar wordt TELAS getest en waarom?
De testen vinden plaats binnen de Nederlandse proeftuinen Zuyd Hogeschool en het Care Innovation Center, en de Vlaamse proeftuin van In4Care, Happy Aging. Deze proeftuinen bieden een praktijkgerichte omgeving om de innovatie te evalueren en door te ontwikkelen. De resultaten uit Vlaanderen zullen waardevolle inzichten bieden in het gebruik en de marktpotentie aldaar.
Daarnaast speelt de innovatie een belangrijke rol in de Vlaams-Nederlandse grensregio, waar sprake is van een sterke vergrijzing en een toenemende zorgvraag. In deze regio’s, waaronder Limburg, Noord-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen, Zeeland en Belgisch Limburg, maakt de lage bevolkingsdichtheid efficiënte thuiszorg uitdagend. Met de nieuwe TELAS-kous kunnen patiënten een grotere zelfstandigheid (terug)krijgen, en kunnen jaarlijks vele thuiszorguren voor andere zorgtaken worden ingezet.
De volgende stappen
Na afronding van het project richt TELAS zich op:
✅ Validatie als medisch hulpmiddel
✅ Schaalbare productie in samenwerking met gespecialiseerde productiepartners
✅ Afspraken met zorgorganisaties en zorgverzekeraars over introductie en vergoeding
Met deze innovatie zet TELAS een grote stap naar meer zelfstandigheid voor patiënten en duurzame zorgoplossingen voor de toekomst.
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!