Terug naar overzicht
Nieuws

Natuurlijke kleurstoffen als gamechanger

Biologisch afbreekbare verpakkingen en duurzaam textiel klinken fantastisch, maar in de praktijk belanden ze vaak alsnog op de afvalberg. De reden? Kleurstoffen, coatings en andere chemische toevoegingen maken recycleren en composteren lastig. Het nieuwe Interreg-project BioColEol wil daar verandering in brengen door materialen écht circulair te maken.

Interreg | 05/03/2025

Sigmund a I4 RJ Mw4 I unsplash

Innovatie in kleur en materiaal

De textiel- en verpakkingssector worstelt met de transitie naar circulaire productiemethoden. Het probleem? Kleurstoffen en andere chemische toevoegingen belemmeren recycleren en composteren. Het nieuwe Interreg-project BioColEol wil daar verandering in brengen en maakt materialen écht circulair. Door synthetische kleurstoffen te vervangen door natuurlijke alternatieven, zoals kleurstoffen uit curcumine en andere biogebaseerde bronnen, verbeteren we de recycleerbaarheid van materialen aanzienlijk. Dit maakt industrieel composteren eenvoudiger en biedt een duurzamer alternatief voor traditionele materialen.

Op 5 maart besloot het EU-subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland tot een subsidie van bijna 1 miljoen euro aan BioColEol. Het project bouwt voort op eerdere succesvolle samenwerkingen en bundelt expertise in biopolymeren, recycling en duurzame chemie. Met actieve bijdrage van gerenommeerde partners zoals Centexbel, UGent, Universiteit Maastricht en Avans Hogeschool zet het project een nieuwe standaard voor duurzame innovatie.

Het BioColEol-project toont aan hoe biogebaseerde grondstoffen te integreren in verpakkingen en textielmaterialen om zo bij te dragen aan de transitie naar een duurzame, circulaire economie. Innovatie in biogebaseerde kleurstoffen biedt een veelbelovende oplossing voor het vervangen van fossiele producten zonder schadelijke effecten aan het einde van hun levensduur.

Robbe De Bisschop
Centexbel

 

Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering ruim 2 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Interreg Vlaanderen-Nederland zit niet stil en biedt in de tweede helft van programmaperiode 2021-2027 nieuwe kansen aan samenwerkingsprojecten: de komende tijd zullen stelselmatig projecten uit oproep 3 goedgekeurd worden terwijl de vierde oproep nog open staat tot en met 6 maart 2025.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!