Nieuwe campagne roept op: word warmtepompinstallateur
De vraag naar vakmensen die warmtepompen kunnen installeren, stijgt razendsnel. En dat is niet gek: warmtepompen spelen een sleutelrol in de verduurzaming van gebouwen. Zonder goed opgeleide installateurs stokt die energietransitie. Er is nu al een tekort, en dat tekort verdubbelt de komende jaren. Daarom komt onze projectpartner VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) met een krachtige campagne: “Technicus in transitie. Het doel? Meer dan 10.000 installateurs van verwarmings-, sanitaire- en airco-installaties overtuigen om zich bij te scholen tot erkend warmtepompinstallateur en het kwaliteitslabel RESCERT te halen. Met dit label bewijzen zij hun vakmanschap én onderscheiden ze zich in een snelgroeiende markt.
Energie(k) Onderwijs | 16/05/2025

Één duidelijk pad naar omscholing
“We geven zelf geen trainingen of opleidingen,” vertelt Sara Ochelen van het VEKA, “maar we zorgen er wél voor dat geïnteresseerden precies weten waar ze moeten zijn. Met een heldere boodschap en een praktisch stappenplan verwijzen we hen door naar bestaande opleidingen en sectororganisaties. Het is namelijk best wel een lastige doelgroep om te bereiken. De meeste installateurs werken als zelfstandige of in een klein bedrijf. Een opleiding volgen naast het werk? Dat is dan vaak lastig te combineren. Juist daarom maken we het hen zo makkelijk mogelijk om de stap naar omscholing te zetten. Want hoe eenvoudiger de route, hoe groter de kans dat deze installateurs daadwerkelijk in beweging komen.”
Gericht, persoonlijk en praktisch
In mei 2025 valt er een folder in de brievenbus bij meer dan 9.000 installateurs van stookolie- en gasketels, koeltechnici en sanitaire installateurs, via hun sectororganisaties. De organisaties werden betrokken bij de opmaak van de folder, en reageerden enthousiast om deze te verspreiden naar hun leden. In twee ledenmagazines werd ook een advertentie opgenomen, met verwijzing naar de webpagina. Met deze folder en een duidelijke boodschap worden de technici rechtstreeks aangesproken: nu is hét moment om je om te scholen tot warmtepompinstallateur. De folder verwijst naar de speciale webpagina Word warmtepompinstallateur | Vlaanderen.be waarop installateurs direct de juiste opleidingsinstellingen, scholen en sectororganisaties kunnen vinden. Geen omwegen, gewoon een helder overzicht van waar ze terechtkunnen.
Campagne met effect
Een boodschap die niet landt, levert niets op. Werven werkt pas als je precies weet wie je wilt bereiken, wat je vertelt en hoe je dat doet. Daarom bouwde het VEKA haar campagne op met inzichten uit het Energie(k) Onderwijs project waarin succesvolle werving en bewustwording centraal staan. Deze belangrijke inzichten uit het project voerden ze meteen door in de praktijk:
Spreek één doelgroep aan: De campagne richt zich volledig op één groep: bestaande installateurs van verwarmings-, sanitaire- en aircosystemen. Zij kennen het vak, ze hebben de basis, en ze kunnen zich met een gerichte bijscholing snel omscholen tot warmtepompinstallateur.
Betrek rolmodellen De campagne kiest niet voor grote woorden, maar voor de kracht van herkenning. Twee installateurs vertellen hoe zij werken met warmtepompen – helder, persoonlijk en recht uit de praktijk. Wat meteen opvalt is dat bij één van hen de vrouw mee het bedrijf runt. Zij deelt haar kijk op het vak en haar rol als medevennoot. Want ook al zijn vrouwelijke warmtepompinstallateurs nog zeldzaam, achter de schermen maken vrouwen wél het verschil. Ook als bijv. planner, calculator of medevennoot zijn ze onmisbaar. En precies dát laat de campagne zien.
Zet het beroep in de schijnwerper De installateur krijgt in deze campagne de erkenning die hij of zij verdient. De installateur wordt op een voetstuk geplaatst en heeft letterlijk en figuurlijk de sleutels van de energietransitie in handen. Die boodschap komt niet van bovenaf, maar is afgestemd met de sector zelf. Zo sluiten toon en inhoud perfect op elkaar aan.
Koppelen aan het grotere geheel De campagne is gebouwd in samenhang met bestaande netwerken en programma’s. Samen met AHOVOKS (agentschap van het departement Onderwijs verantwoordelijk voor het hoger onderwijs en volwassenenonderwijs) en sectororganisaties is een helder overzicht van opleidingen opgesteld. Daarnaast verwijst de campagne naar RESCERT, het kwaliteitslabel voor installateurs van hernieuwbare energiesystemen. Zo laat de campagne zien hoe bijscholing écht waarde toevoegt.
Wees concreet De folder noemt glashelder wat het beroep inhoudt en waarom warmtepompen de toekomst zijn. We geven ook de regels mee die de overstap naar warmtepompen stimuleren. Geen vage beloftes, maar feiten en voordelen waar je iets mee kunt.
Kies het juiste moment De campagne start in mei, precies wanneer veel opleidingen hun inschrijvingen openen. Voor installateurs is dit vaak een iets rustigere periode voor de zomervakantie. Het perfecte moment om plannen te maken dus! Zo hoopt de campagne installateurs te bereiken op een moment dat ze wel tijd en ruimte hebben om te kiezen voor hun toekomst.
Nieuwe kansen voor vakmensen
Deze campagne is meer dan een los initiatief. Ze sluit naadloos aan bij het bredere doel van het Energie(k) Onderwijs project: niet alleen jongeren en nieuwe instromers aanspreken, maar óók ervaren vakmensen activeren. Want om de energietransitie écht te versnellen, hebben we hun kennis en vakmanschap keihard nodig. Daarom zet Energie(k) Onderwijs vol in op bijscholing en omscholing. De inzichten en het campagnemateriaal worden actief met het Vlaams-Nederlandse consortium gedeeld. Zo versterken we elkaar over de grens heen en bouwen we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
Bestel hier de folder: Jij hebt de sleutels in handen voor de energietransitie | Vlaanderen.be
Downloads
Wil je meer weten over de campagne “Technicus in transitie” neem dan contact met ons op via energiekonderwijs@avans.nl
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!