Terug naar overzicht
Nieuws

Samen aan Z projectmedewerkers in de kijker

Maak kennis met Ann De Mey en Kaat Jansen, zij organiseren het Samen aan Z traject 'Team Champions Welzijn' voor medewerkers binnen een zorg-of welzijnsteam. 

Samen aan Z | 10/03/2024

Ann en Kaat

Samen aan Z medewerkers aan het woord

Ann en Kaat zijn een van de enthousiaste projectmedewerkers die Samen aan Z mee in goede banen leiden. Ze zijn beiden verbonden aan partner Thomas More Hogeschool. Bij de start van het traject Team Champions Welzijn stelden we hen enkele vragen.

1. Wat zijn precies jullie taken in het project?

"Wij geven samen vorm aan het traject Team Champions Welzijn. Zo werken wij alle contactmomenten uit, reiken we tools en theoretische kaders aan waarmee de Team Champions Welzijn aan de slag kunnen binnen hun teams én coachen we hen om dit in hun context in de praktijk te brengen.

We gaan samen zoeken naar manieren waarop ze hiermee binnen hun teams kunnen werken om werkplezier, verbondenheid en welzijn te verhogen."

Kaat doet dit vanuit haar ervaring als arbeids-en organisatiepsycholoog met bagage rond welzijn op het werk, teamdynamieken en veerkracht en Ann met een rijke achtergrond in de zorgsector, als hoofdverpleegkundige in ouderenzorg, als bemiddelaar en nu als coach en docent binnen de opleidingen verpleegkunde aan Thomas More Mechelen.

"We zijn een complementair en enthousiast team voor de deelnemers."

2. Waarom doen jullie mee aan Samen aan Z?

"Omdat wij zelf heel erg geloven in het belang van welzijn op het werk en dat we geloven dat door deze mensen te versterken, we de sector en dienstverlening ook kunnen versterken. Omdat we graag mensen empoweren, trainen en coachen en gemotiveerd zijn om hier het verschil te maken. Samengevat: omdat we er goesting in hebben. 😉"


"Verder is het is een mooie kans en uitdaging om onze expertise aan te wenden voor de zorgsector. Het is voor ons zinvol én maatschappelijk relevant om hieraan mee te werken omdat deze werknemers die al jaren (zeker tijdens en na de coronacrisis), alles geven om voor anderen te zorgen, ook aandacht en zorg verdienen."

"Zonder die zorgsector redden we het niet, we mogen het niet vanzelfsprekend vinden dat zij vaak met beperkte middelen zoveel van zichzelf geven en zichzelf daarbij soms uit het oog verliezen. We leren hen zorgdragen voor zichzelf, hun team én de zorgvragers."


3. Waarom zouden zorg- en welzijnsorganisaties meedoen aan Samen aan Z?


"Omdat wij erin geloven dat onze zorgsector een fundament is van onze samenleving en dat daarin de medewerkers van onschatbaar belang zijn. Investeren in die werknemers en er zorg voor dragen is dus essentieel als we die sector zuurstof willen geven."

"Investeren in de medewerkers en hun welzijn is geen overbodige luxe, maar wat ons betreft essentieel. Door in hen te investeren kunnen zij blijven groeien en toon je ook je waardering. Het mooie hier is dat we werknemers zelf willen versterken om zo van binnenuit werkplezier en welzijn te verhogen binnen hun team. We geven hen autonomie en tools om zelf verandering te bewerkstelligen, dat is een mooi cadeau voor die werknemers.

Er wordt vaak al geïnvesteerd in leidinggevenden en in nieuwkomers (terecht!), maar ook de werknemers met wat anciënniteit mag men niet vergeten en kunnen we als hefboom gebruiken om veerkracht en welzijn te verhogen. Om zo te streven naar minder verloop en uitval binnen deze sector."

Hebben Ann en Kaat je overtuigd om deel te nemen aan Team Champions Welzijn?

Er zijn nog enkele plekjes bij voor het 2de traject dat start in oktober. Schrijf je in via ons online inschrijvingsformulier. Je kan de exacte data en locaties terugvinden op onze website.

Heb je vragen over het project of de trajecten?

Contacteer de projectcoördinator Annelies Van den Eynden via annelies.vandeneynden@provincieantwerpen.be.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!